MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A legeredményesebb turisztikai év volt a tavalyi

Turisztikai szempontból minden idők legeredményesebb éve volt a tavalyi – emelte ki a 2017-es év országos és zalai turisztikai eredményeit bemutató hévízi sajtótájékoztatón tegnap Guller Zoltán.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta: Zala megyében a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly 750 ezer vendég 2,7 millió éjszakát töltött el, a vendégszám hét év alatt 42 százalékkal, a vendégéjszakák száma 37 százalékkal nőtt, Hévíz kiemelten jelentős eredményeket tudhat magáénak megyei és országos szinten egyaránt ebben a tekintetben – hangsúlyozta.  

Mint mondta: 2010 óta 17,5 milliárd forint értékû fejlesztés történt, 2022-ig pedig további 30 milliárd forint értékû beruházás indul. Az elmúlt évben 12 millió vendég közel 30 millió éjszakát töltött Magyarországon, a kereskedelmi szálláshelyek bevétele megközelítette a 280 milliárd forintot. A vendégszám 50 százalékkal, a bevételek pedig 100 százalékkal nőttek 2010-hez képest, meghaladva az európai uniós és a világátlagot is. A magyar nemzetgazdaságnak azért is fontos ágazata a turizmus, mert 10,5 százalékkal részesedik a GDP-ből, és közel 400 ezer embernek ad munkát. Az idei áfa csökkentés, illetve a további turisztikai fejlesztések jelentős mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy 2030-ig a magyar turizmus részesedése a GDP-ből elérje a 16 százalékot, ami Ausztria szintjét jelenti - tette hozzá Guller Zoltán.

 

 


A megyében a szálláshelyek bevétele mintegy 20 milliárd forint volt, 78 százalékkal nőtt hét év alatt. A legtöbb vendég Németországból, Oroszországból, Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából érkezik, a vendégszámban 10. helyen áll Kína, ahonnan 285 százalékkal több, csaknem 13,5 ezer turista érkezett. A legnépszerûbb zalai települések élén Hévíz áll, amelyet Zalakaros, Keszthely, Cserszegtomaj, illetve Alsópáhok követ. Hévízen 243 ezer vendég több mint 1 millió éjszakát töltött a múlt évben, a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 2010-hez képest 58 százalékkal 10 milliárd forintra nőtt - mondta. Manninger Jenő, a térség fideszes országgyûlési képviselője, megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta, hogy nemcsak Hévíznek, hanem az egész térségnek fontosak a fejlesztések, amelyek a kisebb vállalkozásoktól a nagy szállodákig sokaknak kínálnak lehetőséget.  A megyét is érintően a következő időszakban induló turisztikai célú fejlesztések közül Guller Zoltán kiemelte a Balaton márka megvalósítására szánt 1 milliárdos programot, hozzátéve, hogy a tó történetének legnagyobb összegû, 367 milliárd forintos fejlesztéséről már tavalyelőtt döntött a kormány. Hévízt illetően kiemelte a gyógyhely fejlesztési projekt megvalósítását, valamint, hogy 5,9 milliárd forintot terveznek a Hévíz-Balaton Airport légijáratainak bővítésére és a kapcsolódó Zalavár-Sármellék iparterület fejlesztésére. Emellett Hévízen 660 millió forintból átfogó tóvédelmi program indulhat.  

A turisztikai ügynökség vezérigazgatójának Papp Gábor polgármester mutatta be Hévíz fejlesztési elképzeléseit, a térség turisztikai szakembereit pedig kerekasztal beszélgetésre invitálta az ügynökség.