MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A sikerre nincs felírva recept

Várossá válásának 25. évfordulóját ünnepelte Hévíz.

A város sikerére, a helyes útra nincs felírva előre recept. A jövőnk kulcsa egyértelmûen attól függ, hogy adott helyzetben mennyire ügyesen tudunk reagálni a kihívásokra.

Mindezt Papp Gábor polgármester hangsúlyozta Hévíz jubileumi, a várossá válás 25. évfordulóját jegyző ünnepségén.

A Városháza téren politikai és hivatali elöljárók, a környékbeli települések képviselői és a város lakói emlékeztek meg együtt a 25 évvel ezelőtti és az azóta eltelt időszak eseményeiről, eredményeiről.

Az évfordulón részt vettek Hévíz testvértelepüléseinek képviselői, többen személyes jelenlétükkel, mások hazájukra jellemző népviselettel tisztelték meg a rendezvényt.

Patrick Koch, a németországi Pfungstadt polgármestere, Nedeljka Bascani asszony, a horvátországi Cazma városi tanács vezetője, és Katarzyna Sekula asszony, a lengyel Ustriczky Dolne alpolgármestere maga is részt vett az ünnepségen, Herbstein, Kapronca, Fethiye, Sharm el Sheik  és Pjatyigorszk testvérvárosok pedig népviseleteik által jelenítették meg a városok közötti kapcsolatot.

 

 

Az ünnepség a Hévízi televízió városi hangulatképekből álló összeállításával és a város nagy múltú komolyzenei együttesének, a Musica Antiqua együttesnek a játékával kezdődött, ők a továbbiakban is nívós összeállítással örvendeztették meg a közönséget, a televízió különleges összeállítással, jeles eseményeket idéző képanyaggal ünnepelte a 25 éves Hévízt. Kautzky Armand Jászai-díjas mûvész pedig Fekete István Lótusz címû, kevésbé ismert, ám Hévízről szóló írását olvasta fel a közönségnek.

A vendégeket Manninger Jenő országgyûlési képviselő köszöntötte.

Hangsúlyozta: Hévíz mindig is városhoz méltó szerepkört vitt, még akkor is, amikor magát a városi rangot még nem viselhette. Az ország turisztikai arculatát komolyan meghatározó település, mely az országimázs építéséhez is komoly erőkkel járul hozzá. A település felkészülten várja az újabb uniós ciklus pályázatait, melyek segítségével a remények szerint elérhető lesz az európai gyógy-turisztikai központ rang is.

Méltató szavai után Papp Gábor polgármester mondott ünnepi beszédet.

Hévíz természetesen nem 25 éves. Római kori emlékeink, a Flavius legenda, az Árpád-kori kápolnánk, Festetics-örökség mivoltunk, és a boldog békeidős múltunk is azt mutatja, hogy Hévíz gazdag történelmi hagyatékkal rendelkezik. Mégis eltelt 25 év azóta, hogy Hévíz városi rangot kapott Göncz Árpád köztársasági elnök úrtól, amely szintén egy nagyon fontos állomás volt városunk életében. Méltó rangot, új fejlődési lehetőségeket kaptunk, és természetesen ehhez kapcsolódóan felelősséget is vállunkra, hogy vajon tudunk-e mindezzel megfelelően élni. Amióta a hévíziek megválasztottak a város polgármesterének, több nehézséggel is szembe kellett már néznünk, méghozzá legtöbbször olyanokkal, amelyeket külső körülmények alakítottak számunkra. Minden helyzetben megtalálni a város számára legkedvezőbb lehetőséget, időben észlelni a változás szülte igényeket: ez tudott Hévíz számára eredményeket produkálni az elmúlt években – mutatott rá Papp Gábor, a város leglátványosabb eredményének azt tartva, hogy Hévíz beírta magát az európai fürdővárosok közé, és nemzetközi szinten komoly, eredményeket felmutató kapcsolatrendszereket tudott kialakítani, a testvérvárosi kapcsolatokat pedig magasabb szintre tudta fejleszteni.

Beszédét a képviselő-testület által alapított kitüntetések átadása követte.

 

 

„Hévíz Város Kultúrájáért” díjat vehetett át Bencsik Péter sportvezető, aki 2010-től 2017 januárjáig volt a Hévíz SK elnöke. Nemzetközi és rangos hazai sportesemények hévízi rendezésében, lebonyolításában vállalt komoly szerepet. Nevéhez fûződik az íjász szakosztály megalapítása, elnöksége alatt bővült a hévízi sportkör szakosztályainak és sportolóinak száma.

 „Hévíz Város Turizmusáért” díjat adományozott a képviselő-testület Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója részére. Erőfeszítéseinek köszönhető a reptér üzembe helyezése, fenntartása és folyamatos üzemeltetése, a meglévő járatok számának bővítése, a reptér utasforgalmának és cargo forgalmának élénkülése, a reptérrel kapcsolatos fejlesztések szakmai koordinálásának megvalósulása.

„Hévíz Város Fejlesztéséért” díjat vehetett át Gönye József, aki 24 éve dolgozik Hévíz Város Önkormányzat Gazdasági, Mûszaki Ellátó Szervezeténél. Meggyőződéses lokálpatrióta, problémamegoldó, feladat-centrikus szemlélete miatt a folyamatosan bővülő intézményi feladatokat rugalmasan látja el és kezeli a jó gazda gondosságával, lelkiismeretes, kreatív, precíz munkával.

„Hévíz Város Közszolgálatáért” díjat kapott Szûrösné Németh Hajnalka, a polgármesteri hivatal dolgozója, aki nagy hivatástudattal, precíz, pontos szakszerû munkával és kiváló szakmai felkészültséggel végzi a munkáját.

Hévíz Város Díszpolgára címet adományozta a képviselő-testület Vértesaljai Antalné részére.

Vértesaljai Antalné 1945-ben szerezte meg tanítói képesítését, 2015-ben, diplomája megszerzésének 70. évfordulóján rubin díszoklevelet is vehetett át. Nemzedékeket nevelt fel, tanítói munkája mellett foglalkozott népmûveléssel, gyermek néptánc csoportot vezetett Zalaváron, majd Hévízen. 1968-ban részt vett Hévízen a Díszítőmûvészeti Szakkör megalakításában, amelynek vezetését is vállalta. Alkotói tevékenységét, közösségépítő szerepét, a népmûvészet területén megalkotott értékeit elismerve és méltatva, lelkiismeretes munkáját, hivatástudatát megköszönve tüntette ki őt a város a díszpolgári címmel.

Az átadásokat követően Vértesaljai Antalné mondott köszöntőt.

Elmondta: vallásos családi gyökerekkel rendelkezve, Istennek mond hálát azért, hogy munkájában, életében családja, gyermekei támogatását élvezhette és élvezi a mai napig, s Istené a hála azért, hogy Hévíz városába vezérelte évtizedekkel ezelőtt, s itt mind családanyaként, mind pedagógusként, mind hagyományőrzőként meg tudta állni helyét.

Mária asszony szavait követően az ünnepség a város zenekaraként is mûködő Happy Dikieland Band mûsorával zárult.