MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A sportturizmus lehetőség

Nem csak a helyi sportélet igényei hívták életre a fürdőváros legújabb, sporttal kapcsolatos fejlesztési terveit. A Hosszúföldek Sportcentrum megvalósítása egy új terület, a sportturizmus megalapozásában is nagy szerepet játszhat.

 

Hévíz már nemzetközi ismertségnek örvend a gyógyturizmus területén. A település azonban folyamatosan keresi a további fejlődési lehetőségeket, amelyekből forgalmat, illetve bevételt tud generálni.

  • Ez a sportturizmus, amely nemcsak helyi, hanem országos, sőt nemzetközi szinten is fejlődési lehetőségeket rejt- idézi fel a beruházás előzményeit Papp Gábor polgármester.
  • Bár az elmúlt években számos, sporttal kapcsolatos fejlesztés történt, új pályákat is átadtunk, a helyi sportolóknak egyre nagyobbak az elvárásaik, és egyre többen szeretnének mozogni, így az igények már meghaladják a lehetőségeket. A versenyekre készülő hazai csapatok szívesen járnak edzőtáborokba,ahol megfelelő az infrastruktúra, az edzés mellett pihenésre is jut idő, nem ingerszegény a környezet. A főként külföldön mûködő senior sportklubok tagjai is szívesen járják a világot, olyan helyet keresve, ahol sportolási és kikapcsolódási lehetőségek egyaránt vannak. Hévíznek minden adottsága megvan a vendégek fogadásához és kiszolgálásához, a sportinfrastruktúra kivételével. Egyébként az előző képviselőtestület is tervezte egy új sportkomplexum létrehozását- eleveníti fel a fürdőváros polgármestere.

A település vezetése az elmúlt években kidolgozott egy sportkoncepciót, amely a mûködtetést és a fejlesztési elképzeléseket egyaránt felöleli.

  • Pályázati támogatásból tervezzük létrehozni a Hosszúföldek Sportcentrumot. Ennek első, előkészítő lépéseként az egregyi területen – a szakértői felmérések után – megvásároltunk 4,5 hektár nagyságú területet. Második lépésként pályázatot nyújtottunk be egy élőfüves center- és egy edzőpálya megépítésére. Az MLSZ 70 százalékos támogatását el is nyertük: a beruházás teljes összköltsége 205 millió forint. A centerpálya mellett mobil lelátó is épül, és természetesen megoldjuk a vízelvezetést, kiépítjük a világítást is. Ezeket 2016 év végére kell befejeznünk, de úgy gondolom, a jövő év végén már használni tudják a sportolók a létesítményeket. A fejlesztés következő üteme egy sportcsarnok megépítése. Ennek tervezésére is pályázatot nyújtottunk be, a tervek kb. 20 millió forintba kerülnek. A Hosszúföldek Sportcentrum kialakítása az egregyi részen számos kiegészítő munkával jár: a terület egy részén a közmûvek kialakítása, illetve fejlesztése is szükséges. A víz, a szennyvíz, a villany, a gáz, kétsávos út kiépítése előzetes számítások szerint 350 millió forintba kerül majd. Tárgyalunk arról is, hogy a közmûszolgáltatók is hozzájárulnak a megvalósítás költségeihez. A teljes projekt – beleértve a területvásárlást, a tervezéseket, a közmûkiépítéseket és a teljes kivitelezést – egy milliárd forint összköltségû. Ha minden a tervek szerint alakul, 70-80 százalékos támogatással meg tudjuk valósítani a sportcentrumot, tehát 200-300 millió forintos önkormányzati ráfordítással milliárdos projektet valósítunk meg. A Hosszúföldek Sportcentrum nemcsak a helyi sportolóknak biztosít majd lehetőségeket, hanem komoly bevételeket is hozhat a város számára. A bérbeadások mellett edzőtáboroknak is otthont tudunk adni. Az ideérkező sportolók a település szállásait, szolgáltatásait veszik igénybe. A sportolók megjelenése szezonon kívül is biztos vendégforgalmat jelenthet. A másik ágazat, mely nyer ezzel, és amely szintén fejleszthető, az a gyógyászat, a sportorvoslás. Komoly szakemberekkel folytattunk már megbeszéléseket ezzel kapcsolatosan: a környezet, a gyógytó, az infrastruktúra, a prevenció, a rekreáció és az utókezelések területén is magas szinten tudja kiszolgálni a sportolói igényeket. Ezek pedig mind további bevételeket hozhatnak a városnak. – mutatta be a terveket a polgármester

Forrás:Zalai Hírlap