Hírek, Aktualitások

« vissza a rovat híreihez

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről

2018. május 09.

Tájékoztató

A Képviselő-testület az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezettek bejelentési, nyilvántartás vezetési kötelezettségéről 15/2010. (VI. 30.) számú rendeletével (a továbbiakban: Ör.) rendelkezett, annak módosítására a 2010. augusztus 1. napján történő hatályba lépése óta nem került sor, hatályosulásának vizsgálata időszerű volt.

Az Ör. megalkotása óta eltelt időszakban új önkormányzati és adózási törvény lépett hatályba, amellyel egyidejűleg az Ör-ben hivatkozottak hatálytalanná váltak. Az újraszabályozást indokolta, hogy időközben módosult a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Kormányrendelet. A tevékenység már a szálláshely-szolgáltató nyilvántartásba vételi bejelentésével egyidejűleg megkezdhető, megszűnt az engedélyezési eljárás. Bővült a bejelentés adattartalma, a szállásadókkal a közhiteles hatósági nyilvántartás aktualizálása adategyeztetés útján zajlik.

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett bejelentési, nyilvántartás-vezetési kötelezettségéről szóló 19/2018. (IV. 26.) önkormányzati rendelete rögzíti az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv formátumát, adattartalmát, a kiváltására, a záradékoltatására és a tevékenység törlésekor a lezárására vonatkozó szabályokat. Felsorolja a szállásadó kötelezettségeit a Könyv vezetésével kapcsolatban, valamint a bejelentési kötelezettséget és a jogkövetkezményeket.

A szállásadónak a számára már kiadott, általa jelenleg vezetett Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv vezetésével kapcsolatban az új rendelet alapján újabb tennivalója nincs.

 

A rendelet elektronikus formában megtalálható a Nemzeti Jogszabálytár Önkormányzati Rendelettárában (http://www.njt.hu/onkormanyzati_rendeletek).

                                                                                                  Polgármesteri Hivatal

Címkék:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe: