MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Bereményi Géza az idei Hévíz Irodalmi díjas

Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, rendező vehette át idén a Hévíz Irodalmi díjat.

Az ünnepélyes eseményre a Városházán került sor, ahol immár ötödik alkalommal nyújthatta át Papp Gábor polgármester a város által alapított kitüntetést annak az írónak, aki az elmúlt évben a Hévíz irodalmi folyóiratban a szerkesztőbizottság által legjobbnak ítélt írást publikálta.

Bereményi Géza Egy nyári kaland címû novellájával vívta ki nemcsak a bizottság, de a Hévíz olvasóinak figyelmét is. A Balaton mellett játszódó történet az író saját bevallása szerint a valóságon alapul, Bereményi még a szereplők nevén sem változtatott.

- Nehéz megmondani, hogy ez a novella a rendszer lassan enyhülő szorítását, vagy pusztán a balatoni nyarat írja le, mutatja be - mondta laudációjában Szálinger Balázs, a Hévíz folyóirat főszerkesztője. - Óriási és sodró mese ez, egy egész ifjúsági regényhez való történet. Emlékezetes kiszögellések, időtálló poénok, fiatalos nyelvezet jellemzi. A főszerkesztő hangsúlyozta azt is: Bereményi Géza írásaira a jövőben is számíthat a folyóirat, hiszen a szerkesztőknél már egy újabb Bereményi-vers lapul a fiókban, publikálásra várva.

A munkából a Bibó-gimnázium diákjai olvastak fel részleteket, így hozva közel a hallgatósághoz a '60-as évek balatoni nyarát, egy nyári kalandját. A folyóirat eddigi díjazottjait és a kiadvány irodalmi életben betöltött helyét méltatta Cserna-Szabó András főszerkesztő és Papp Gábor polgármester, majd a díjátadást követően Bereményi Géza osztotta meg íróvá válásának történetét a hallgatósággal.