MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Döntés után – a májusi testületi ülés összefoglalója

Bővítette a támogatásra jogosultak körét és emelte a támogatások összegét a települési támogatásokról szóló rendeletének módosításával a hévízi képviselő-testület. Az erről szóló döntést a május végi soros ülésen hozták meg a városvezetők.

Az említetteken felül a rendkívüli települési támogatás, illetve a gyógyszertámogatás legnagyobb adható összegének keretét is megemelték, így a korrigálásokat követően hatékonyabban és szélesebb körben támogathatók az arra jogosultak.

A rendkívüli települési támogatás jelenleg legnagyobb adható összege az öregségi nyugdíjminimum 50%-a, vagyis 14 250 forint, amit 28 500 forintra emeltek meg..  Elhangzott: ezt a támogatást veszik igénybe a legtöbben, és a rendkívüli szociális helyzetek megkívánják a hatékony segítséget.

A rendkívüli települési támogatás maximális adható összegével egy időben az egy évben összesen adható 71 250 forintot 99 750 forintra emelték, ami az öregségi nyugdíjminimum 350%-a. A változtatást a rendelet megalkotása óta eltelt idő gyakorlata kívánta meg. Ha az adott háztartás temetési célú rendkívüli települési támogatásban részesül, ami maximálisan 50 000 forint, abban az évben már ugyanazon rászoruló család csak kisebb összegû további támogatást igényelhetne, hiába indokolná szociális helyzetük a nagyobb összegû segély kifizetését.

Emelkedett a gyógyszertámogatás mértéke is. Jelen szabályozás alapján egy évre a legnagyobb adható gyógyszertámogatás 45 000 forint. A támogatást igénybevevők mindegyike „kisnyugdíjas”, akik nehezen tudják kigazdálkodni egészségi állapotuk fenntartásához elengedhetetlen gyógyszereket, ezért javasolták a határ 60 000 forintra történő felemelését, amit két részletben fél év eltéréssel kapnak meg a rászorulók. A javaslatokat a testület egyöntetûen megszavazta.

Adómentességet szavaztak meg a képviselők a vállalkozásban Hévízen mûködő háziorvosok részére.  A háziorvosok a közelmúltban kérelemmel fordultak a polgármester és a képviselő-testület felé, hogy az iparûzési adó fizetése alól mentességet kapjanak. Beadványukban indokolásként előadták, hogy a környékbeli önkormányzatok már biztosították a törvényi adómentességet, így ezt a hévízi testület is biztosította részükre.

 Változik a parkoló iroda munkarendje és alkalmazotti létszáma, erről is hoztak döntést az ülésen. Eszerint az iroda hétfőtől péntekig 8-16 óráig, szombatonként pedig 8-12 óráig tart nyitva. Az iroda adminisztratív létszámából egy főt parkoló őri feladatok ellátására irányítanak át, aki helyettesíti az iroda ügyfélszolgálatát ellátó dolgozót, a szombati nyitva tartás miatt biztosított szabadnapokon, illetve szabadsága alatt.

A parkolási feladatok ellátására egy fő időszakos foglalkoztatását is megszavazták június 1-től október 31-ig, melynek forrása a költségvetésben rendelkezésre áll. 

 

Elfogadták a Hévíz Televízió Nonprofit Kft., a Hévíz Kulturális Központ Nonprofit Kft. és a Balaton Airport Kft. gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Másfél millió forintos támogatást szavaztak meg a Dunántúli Református Egyházkerület részére a hévízi gyülekezeti terme melletti raktárhelyiségben vizesblokk kialakításának kivitelezési munkáira.

Kétszázezer forint támogatást nyújt a testület a keszthelyi VSZK részére, mellyel. a franciaországi Strasbourgban megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Rendezvényen való részvételhez járul hozzá Hévíz.

Pályázat benyújtásáról döntöttek a képviselők a TASZII Szent András utcai épülete homlokzati hőszigetelésére és az ezzel összefüggő erkély és terasz felújítási munkáinak megvalósítására. A projekt 5%-nyi önrészét, számszerûleg 300.000 forintot a felhalmozási tartalék terhére biztosítják.

A képviselők hozzájárultak a nagyparkolónál lévő „A” üzletsor üzlettulajdonosainak kérelmére vendéglátó előkert kialakításához, ennek azonban több feltételt is szabtak. Ilyen például, hogy a vendéglátó ipari előkertet az 1.-9. számú üzletek között lehet létrehozni. Az építmény technológiailag könnyen elbontható és könnyûszerkezetes lehet. Anyagát tekintve egységesnek, kialakítását tekintve esztétikusnak, környezetbe illeszkedőnek kell lennie. OSB lap alkalmazása látható helyen nem megengedett. A kivitelezés szervezése, az építés és a karbantartás költsége a kérelmező vállalkozók terhe, a vállalkozók közterület-használati díj fizetésére kötelezettek.

Döntést hoztak arról, hogy a testület a nyári szünetben ingyenesen biztosítja a hévízi lakóhelyû, vagy az életvitelszerûen Hévízen lakó és bejelentett tartózkodási helyû rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek részére a déli meleg főétkezést, amennyiben azt a szülő vagy törvényes képviselő írásban kérelmezi. A lehetőség 2016. június 20. napjától 2016. augusztus 26. napjáig biztosított.