MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Földön, vízen, levegőben szól a magyar dal

Földön, vízparton és levegőben egyaránt ünnepli Hévíz a magyar dalt és bizonyítja, hogy méltán nyerte el ez évben a Magyar Dal Fővárosa címet.

A Magyar Dal Napja programjai szeptember 12-én indulnak a városban, az országos rendezvénnyel egy időben pedig szeptember 14-én, vasárnap kiemelt programokkal várja Hévíz a város lakóit, vendégeit. A programokról Papp Gábor polgármester és Hermann Katalin, a Festetics Mûvelődési Központ megbízott igazgatója tájékoztatta ma a sajtó képviselőit.

A rendezvények fő helyszíne a nagyparkoló és a tófürdő lesz, a szervező mûvelődési központ azonban a város egész területét be tudta vonni a programsorba. A dottó például a város egész területén, szokásos útvonalát járva a Hévízi Dalfesztivál győzteseivel közlekedik, akik szeptember 14-én egész nap dallal, zenével várják az utasokat. A Moll Károly téren, a Festetics téren, a mozi bejárata előtt, a sétálóutcában, a Deák téren, sőt még a katolikus templomban is tartanak azonban  koncerteket, utóbbi helyszínen például a népzenéé lesz a főszerep, Petrás Mária énekel erdélyi népdalokat.
 A legfontosabb helyszín azonban kétségtelenül a Hévízi-tó lesz, ahol szeptember 14-én 10 órára tóölelésre várják az érdeklődőket. Az előzetes jelentkezések alapján a szervezők közel ezer emberre számítanak, de természetesen a helyszínen is bárki csatlakozhat az eseményhez, a kérés azonban az, hogy legalább fél 10-től érkezzen mindenki a tófürdő főbejáratához.

A tóölelők Presser Gábor és a Back II Black együttes frontembere, Bebe vezetésével,  illetve a Hévízi Dalfesztivál döntője győzteseivel az Illéstől Az úton, az LGT-től pedig a Neked írom a dalt címû számokat énekelik el közösen. Ezt követően állják körül a tavat, ahol a résztvevők a Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok címû zalai népdalt adják majd elő. Minden érkező léggömböt is kap, melyet a dal végén elengednek, és ezzel egy időben – természetesen az időjárást is figyelembe véve – felszáll a Magyar Dal hőlégballonja is.

A magyar dal hírét viszi a Musica Antiqua együttes és a hévízi Csicsergők, akik Hévíz partner fürdővárosaiba: Zalakarosra, Sárvárra és Bükre is ellátogatnak dalaikkal. Ugyancsak vasárnap a Mahart a Hévíz nevû balatoni motoros hajón tánczenei színpadot állít fel sétahajózóknak. A Hévíz folyóirat aktuális száma is csatlakozott a rendezvényekhez a magyar dallal kapcsolatos írásaival, a folyóiratot a médiaporondon ezen a napon mutatja be Szálinger Balázs főszerkesztő. A www.heviz.hu oldalon vasárnap 13 órától online élő közvetítés révén azok is bekapcsolódhatnak a programokba, akik távol vannak a fürdővárostól.

Papp Gábor polgármester elmondta: az elmúlt három évben programkínálatával Hévíz egyfajta kulturális misszió teljesítését vállalta fel mind a belföldi, mind a külföldi vendégei felé, a Magyar Dal Napja rendezvényeivel úgy vélik, ez a misszió teljesedik ki.

Miután a rendezvény idejére esik a Vasfüggöny lebontásának évfordulója is, a dátum kapcsán szabadtéri kiállítás nyílik.

 

Cimkék

magyar dal sajtó tájékoztató