MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Francia településekkel működik együtt a hévízi kistérség

A Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása 2012. április 10. és 14. között fogadta franciaországi partner szervezete, Portes du Maine-Hongrie–Maine-Magyarország kapui egyesületének képviselőit.

A partnerség 2010-ben indult útnak; a Sarthe megyében, Párizstól 200 km-re fekvő Le Mans központ körül elhelyezkedő települések részéről érkezett a kapcsolatfelvételre irányuló megkeresés.  A Hévízi Kistérségi delegáció részére szervezett tanulmányút keretében mutatták be a partner kistérséget, illetve kerültek kidolgozásra a partnerkapcsolat alapjai, amely a kultúra, oktatás, ifjúság területén történő együttmûködést tûzte ki célul.

Az egyesület képviselői 2012. április 10-én, kedden érkeztek Hévízre, ahol a polgármesteri hivatal Konferenciatermében állófogadás keretében köszöntötték a kistérség elnökhelyettesei, illetve polgármesterei a francia delegációt.

Itt tartózkodásuk alatt megismerkedhettek  az Alsópáhok, Sármellék, Hévíz, Cserszegtomaj, Nemesbük, Zalaköveskút területén található oktatási, kulturális intézményekkel, a környék látnivalóival, nevezetességeivel. Végigjárhatták Alsópáhok községben az általános iskolát és óvodát, valamint a családbarát Kolping Hotelt, bejárhatták a Sármellék község határában található Fly Balaton repülőteret, valamint megcsodálhatták a Kis-Balaton természetes növény- és madárvilágát. Megismerhették a hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola, a Festetics György Mûvelődési Központ Könyvtárának mûködését, megnézhették a múzeum helytörténeti kiállítását, illetve fürödhettek a méltán világhírû Hévízi-tó vizében; Cserszegtomajon a polgármesteri hivatal megtekintése után  az egyetemi szőlészetben ízlelhették meg a helyi borokat. Nemesbükön helyi ízeket felvonultató bőséges reggelivel egybekötve mutatta be a polgármester úr a községet, kultúrházat, hivatal épületét, Zalaköveskúton pedig a község határában található állatpark bemutatására került sor, a Nemesbüki Kinizsi Íjász Egyesület hagyományos bemutatója, íjászat kipróbálási lehetőség, valamint bivalypörkölt készítés kíséretében.

A program zárásaként együttmûködési megállapodás aláírására került sor a vacsorának is helyet adó cserszegtomaji várszínházban. A dokumentumot a Hévízi Kistérség részéről a társulás elnökhelyettesei, Czigány Sándor Alsópáhok, illetve dr. Simotics Barnabás Nemesbük község polgármestere írták alá.

A két kistérség képviselői részéről több területen - az oktatás, a kultúra - is megfogalmazódtak konkrét ötletek, illetve mindkét szervezet kifejezte szándékát a partnerség tovább folytatására a gyakorlatban.

Cimkék

külkapcsolatok