MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévíz megőrizte turisztikai vezető szerepét

A 2014. évi vendégforgalmi adatok alapján Hévíz megőrizte vezető szerepét a hazai turizmusban, továbbra is a leglátogatottabb vidéki úti cél – hangzott el azon a mai sajtótájékoztatón, melyen Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a város elmúlt évi turisztikai eredményeit és az idei évi marketing terveket.

Papp Gábor elmondta: Hévíz 1.066.305 vendégéjszakát regisztrált a tavalyi évben a befizetett idegenforgalmi adó alapján. Mindebből 982.760 éjszakát töltöttek a vendégek kereskedelmi szálláshelyeken (hotelekben, panziókban és kempingekben) és közel 80.000 vendégéjszakát magánszálláshelyeken. A magánszálláshelyek forgalma 9,7 %-kal nőtt a 2013. évi forgalomhoz képest, míg a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 6,3%-ot csökkent, a visszaesés egyértelmûen kapacitás kiesés miatt következett be. Több szálloda ugyanis felújításon esett át, illetve technikai okok miatt nem üzemelt.

 

Horváth Orsolya hozzátette: a Kereskedelmi Statisztikai Hivatal és a város adatai nem megegyezőek, mivel a KSH kizárólag a kereskedelmi szálláshelyek adataival számol, a város viszont a magánszálláshelyekével is.

A vendégek nemzetiségi összetételéről szólva a polgármester elmondta: az a korábbi évekhez képest nem változott jelentősen, a világ szinte minden tájáról érdeklődnek a hévízi tradicionális kúrát és modern wellness kezeléseket egyaránt kínáló desztináció iránt. A vendégéjszakák 32,6% -át a belföldi vendégek, 29,6%-át német nyelvû vendégek, 24,7%-át oroszok adták. Az orosz vendégéjszakák száma összesen 1,9%-kal csökkent 2014-ben, ellentétben a hazai országos adatokkal, illetve más európai adatokkal, melyek ennél jóval nagyobb visszaesést mutatnak.

 

A vendégek között jelentős a csehek, a szlovákok aránya, ők azonban inkább a magánszálláshelyeken jelentek meg.

 

A városvezetés a vendégek igényeihez igazodó, folyamatos fejlesztésekkel teszi még vonzóbbá a települést. 2014-ben pályázati forrásból elindították például a HeBi közösségi kerékpározási rendszert és átadták a várost elkerülő utat. A borospincéiről híres Egregyi városrészben történelmi sétautat alakítottak ki, valamint felújították az Árpádkori templomot. A sportfejlesztések keretében mûfüves pályák és szabadtéri edző parkok létesültek – jelezte Papp Gábor.

 

Horváth Orsolya hangsúlyozta: a fejlesztéseknek és a minőségi szolgáltató rendszernek köszönhetően számos elismerésben részesült a város és a hévízi szolgáltatók egyaránt. A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Nemzeti Értéktár része lett a Hévízi-tó és az ottani hagyományos gyógyászat; kerékpáros barát település díjat nyert a város; szálláshelyei többek között "Év Szállodája 2014", „MagyarBrands díj 2014” és „Magyar Turizmus Minőségi díj 2014” elismerésekkel gazdagodtak.

 

 

Az idei évvel kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta: mivel világszinten átrendeződéssel számolnak a turisztikai forgalom tekintetében, Hévíz elébe kíván menni ennek a problémának többek között azzal, hogy a tavalyinál magasabb költségkerettel számol a marketing ügyekben, szorgalmazza és erősíti a kül – és belföldi jelenlétet.