MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

Ismét növekedő vendégéjszaka számról adhat tájékoztatást Hévíz.

Az idegenorgalmi adó bevételei alapján számított vendégéjszakák száma a 2017-es 1 millió 201 ezerről 1 millió 223 ezerre emelkedett 2018-ban – minderről Papp Gábor, Hévíz város polgármestere tájékoztatott ma.

A polgármester hangsúlyozta: a turisztikai szektor és a turizmus feltételei fejlesztéseinek köszönhetően évek óta folyamatos növekedést tud felmutatni a város.

Mint mondta: a magánszálláshelyek minőségfejlesztését segítő önkormányzati pályázat, a szálláshelyek fejlesztésére a kormányzat által kiírt Kisfaludy-program, valamint az egyéb kormányzati és uniós pályázatok, illetve a Hévíz-Balaton Airport induló fejlesztése is olyan minőségi átalakításokat tettek és tesznek lehetővé Hévízen, melyek nemcsak a vendégkör megtartásában, de a vendégszám növekedésben és a desztinációk bővülésében is eredményt hoznak. A szolgáltatói szektorok képviselőivel történő folyamatos egyeztetések pedig lehetővé teszik, hogy a fejlesztéseknek olyan irányt szabjon a város, melyek a lehető legszélesebb szolgáltatói kör egyetértésével és megelégedésével történhetnek.

A beszedett idegenforgalmi adó, valamint az ennek alapján kapott kormányzati támogatás pedig lehetővé teszi, hogy a turizmusba visszaforgatva újabb lehetőségekkel, attrakciókkal, beruházásokkal bővítsék a várost. Példaként hozta fel a polgármester a befejezés előtt álló fő utcai felújítást, a nagyparkoló megújítását, a hamarosan induló Festetics-sétány átalakítást.

H. Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a számokról szólva elmondta: a legtöbb vendégéjszakát, 430 ezret a magyar vendégek részéről regisztrálták, a külföldiek közül legtöbb vendég Németországból érkezik, őket követik az oroszok, az osztrákok, a csehek, majd a szlovákok.

Honfitársaink átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek Hévízen, ami jól mutatja, hogy leginkább a wellness és spa élmények vonzották őket.  Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás cseh (+6%) és a szlovák (+8%) éjszakákban jelentkezett, de emellett az osztrák (+3%), a lengyel (+11%) és az ukrán (+2%) kereslet is növekedett.

A legnagyobb piacok – Németország és Oroszország - a november végi adatok alapján stagnálást mutattak, ami a kereslet stabilizálódására utal. A leghosszabb tartózkodási idővel ugyanakkor ezek a piacok büszkélkedhetnek: a németek áltagosan 9,5 éjt, az oroszok 9,7 éjt vendégeskednek Hévízen. Ők elsősorban a Hévízi Tradicionális Kúra miatt töltenek el hosszabb időt a városban.