MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Januári soros ülés

Januári soros ülésén elfogadta a képviselő-testület a város idei évi költségvetését, az ezzel kapcsolatos rendelet megalkotása volt a kiemelt napirendje a testületi ülésnek.

A bevételeket döntő hányadát költségvetésből származó támogatások és a saját bevételek teszik ki.

A központi költségvetésből 992, 7 millió forint bevételre számíthat Hévíz, az állami támogatások döntő részét az idegenforgalmi adó után számolt üdülőhelyi feladatok támogatása teszi ki, összegszerûen ez összesen 678,2 millió forintot jelent.

Az önkormányzat saját bevételei természetesen elsősorban most is az adóbevételek, a három legjelentősebb adóbevételét az előző év befizetései alapján, éves szinten valamivel több mint egymilliárd forintra tervezték. Ezek közül az építményadó 174 millió, az idegenforgalmi adó 500 millió, az iparûzési adó pedig 414 millió forinttal szerepel a tételek között.

Az új, 2014-2020 közötti európai uniós pályázati tervezési ciklus stratégia alkotási folyamata jelenleg zajlik, az első kiírások megjelentek, erre alapozva megkezdődött a stratégiai tervekben szereplő előkészítő munkák – tervek készítése, pályázatok megírása – illetve az ehhez szükséges források elkülönítése is megtörtént.

A felhalmozási kiadások, a tartalékkerettel együtt ehhez igazítottan 527 millió forintot tesznek ki.

Az idei évi tervek között e téren szerepel a Fortuna utca és a Dombföldi sétány felújítása, a Kisfaludy utca déli részének felújítása, az Árpád utca déli szakaszának megújítása, a Sugár utcában a déli oldal járdarészének felújítása. Ez évi feladat lesz a buszpályaudvar áttelepítésének, a gyógyhelyi központ kialakításának a jelenlegi buszpályaudvar helyén, a nagyparkoló és piac átépítésének, a Széchenyi utca teljes rekonstrukciójának terveinek elkészítése és a pályázatok beadása. Szerepel a tervek között térségi sport- és rendezvénycsarnok építése, ennek előkészületi munkái elkezdődhetnek idén. Ugyancsak 2016 feladata lesz az egregyi temetőkápolna állagmegóvási munkáinak elvégzése, a feladatok közé tartozik a csapadékvíz elvezetés, kerítés építése.

 Feladatként jelentkezik a Balassi-Madách-Kisfaludy utcák csapadékvíz elvezetési rendszerének javítása.

A beruházásoknál említendő még a helyi építési szabályzat felülvizsgálata, fogorvosi szék beszerzése (12,7 millió forint), amely saját forrásként rendelkezésre áll, de beszerzés előtt pályázati forrást igénybevétele is lehetségesnek látszik. Utóbbival egyébként külön napirend keretében is foglalkoztak a képviselők, s döntés született arról, hogy megvizsgálják az egészségügyi alapellátási központ épületének egészségügyi alapellátás infrastruktúra fejlesztése (fogászati kezelőegység beszerzésének) pályázati forrásból történő finanszírozását.

Jó hír, hogy ez évben az egregyi templom kétmillió forint értékben hangosítási és kivetítési lehetőséggel gyarapszik.

A költségvetési rendelet elfogadásán túl módosította az önkormányzat pénzkezelésének rendjéről szóló rendeletét a testület (a módosítás az önkormányzat és annak intézményei képviselőinek bankkártyával történő fizetési rendjét, lehetőségét szabályozza), módosult a közterületek használatáról és a közterületeken jármûvel történő várakozás rendjéről szóló helyi rendelet is.

A képviselő-testület a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény Bölcsőde intézményben a 2016-2017. nevelési évben az indítható csoportok létszámát 2 csoportban, 26 fős gyermeklétszámmal határozta meg, s a nyári leállás idejét a bölcsiben a 2016. július 11. – július 31-ig terjedő időtartamra engedélyezte.

A testület hozzájárult ahhoz, hogy  a LEZ 800 forgalmi rendszámú Ford Transit Tourneo személygépkocsinak mint önkormányzati vagyonnak tulajdonjogának a Hévízi Sportkör részére ruházza át.