MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Közmeghallgatást tartottak - járdák, reptér, buszöblök a középpontban

Az önkormányzatokról szóló törvény előírásait is figyelembe véve közmeghallgatást hívott össze december 11-re a képviselő-testület.

A közmeghallgatás célja, hogy azon az állampolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselõi közérdekû kérdésekkel forduljanak a helyhatósághoz és javaslatokat tegyenek a közösséget érintő témákban. A törvény egyebek mellett lehetőséget biztosít arra, hogy az, akihez a kérdést intézték, ne közvetlenül a közmeghallgatáson, hanem az azt követő tizenöt napon belül adjon választ, hiszen több olyan kérdés is elhangozhat, amely utánjárást, pontosítást igényel.

A Városházán tartott közmeghallgatáson többségében valóban közösséget érintő kérdések kerültek elő, bár személyes hangvételû felszólalástól sem volt mentes a fórum, az egyéni panasznak és személyeskedésnek azonban nem adott helyet az ülést levezető polgármester.

Papp Gábor polgármesterhez többek között utak rendbe tételével kapcsolatos kéréseket fogalmaztak meg a jelenlévők, így a Korányi utca egy szakasza, a Vörösmarty utcában járda építése, az egregyi városrészen kocsibeállók- és járdaszakaszok rendbetétele, valamint az Ady utca gyógy-tó melletti járdaszakaszainak rendezése ügyében.

A polgármester elmondta: a járdák felújítása folyamatosan szerepel a beruházási tételek között, sok esetben azonban tulajdonosokkal is meg kell egyezni, ezek az eljárások lassítják a befejezést. A tó melletti területek nem az önkormányzat tulajdonát képezik, így azok rendezése még nehezebb feladatnak bizonyul. Hasonló helyzet miatt nehéz megoldani a buszpályaudvar melletti területen a szemetes konténerek beljebb helyezését is (erre szintén érkezett felvetés), mivel a javasolt területek már természetvédelmi területként mûködnek, így azokkal kapcsolatban az önkormányzat saját hatáskörben nem intézkedhet.

Keszthellyel kell együttmûködnie a városnak a Hévíz-Keszthely kerékpárút rendbe tétele érdekében, Hévíz részéről a megkeresés már több ízben megtörtént – reagált az e tárgyú felvetésre a polgármester.

Kérdés érkezett a város közösségi közlekedésével kapcsolatban is. A polgármester elmondta: határozott lépésekben halad előre az ügy, de komplex feladat lévén, 2016-os megvalósult lehet prognosztizálni. A buszöblök kiépítése megtörtént, a Flavius mögötti buszmegálló tavaszra átadásra kerül. A jelenlegi buszpályaudvar helyére épületet nem terveznek, ám az elképzelések még képlékenyek, valószínû azonban az, hogy a terület a Deák tér „folytatása” lesz.

A reptér tulajdonosi viszonyait illetően is fogalmaztak meg kérdést. Papp Gábor arról tájékoztatott: jelen pillanatban is az önkormányzat a reptér mûködtetője, a területek tulajdonosa Sármellék és Zalavár önkormányzata, az eszközállomány az eddigi Vectigalis felszámoló cégtől vásárlás útján Széles Gábor cégéhez került. A vállalkozó hivatalos megkereséssel még nem fordult az önkormányzat felé elképzeléseiről, amint ez megtörténi, a képviselő-testület érdemben akkor tud a továbblépésről tárgyalni.