MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Rekord összegű költségvetés, béremelés a köztisztviselői szférában

Minden eddiginél magasabb összeggel, 5 milliárd 41 millió forinttal fogadták el a város költségvetését Hévízen, és egy évtized után először sikerült emelni a köztisztviselői szférában dolgozók alapilletményét is.

Minderről sajtótájékoztatón számolt be Papp Gábor, Hévíz polgármestere ma.

Rámutatott: a város 2018-as költségvetésének főösszege kimagaslóan magas, amely a stagnáló mûködési kiadások mellett közel fele nagyságban tartalmaz beruházásokat, felújításokat, összesen 2 milliárd 425 millió forint összegben.

  • A város büdzséjében 816 millió forint bevétel a központi költségvetésből származik, melyből a legnagyobb részt az idegenforgalmi adó után számolt üdülőhelyi feladatok támogatása teszi ki, összesen 464 millió forintot. Az idegenforgalmi adóbevételek után fizetett állami hozzájárulás 1,55 Ft-ról 1 Ft-ra csökkent. Ezt részben ellensúlyozza az önkormányzat turisztika-orientált fejlesztési politikája, hiszen az önkormányzat saját adóbevételei 2017. évben tovább erősödtek, ez alapján terveztük a 2018. évet – hangsúlyozta Papp Gábor.

A kiadások között az intézményi mûködési kiadások jelentős tételt, 2 milliárd 584 millió forintot tesznek ki, ám továbbra is jellemző a mûködési kiadások csökkentése, a beruházások növelése és hatékonyság növelés céljából.

Beruházásokra a város idén 2 milliárd 81 millió forintot tud fordítani, melyből a legjelentősebb tétel a Széchenyi utca felújítása, de elkezdődhet a piac fejlesztése, a közlekedés átalakítása, energetikai fejlesztések indulhatnak, és fejlesztés előtt áll a Hévíz-Balaton Airport is.

A megkezdett átalakítások és a korábbi évek jelentős megtakarításának köszönhetően az önkormányzat saját erőből finanszírozza a 2018. évi közel 15%-os garantált bérminimum és 20%-os köztisztviselői illetményalap emelését. Papp Gábor elmondta: a fejlesztések elsődleges oka, hogy ebben a szférában 2008 óta egyetlen forinttal sem emelkedtek a bérek, de nem titkolt cél a munkaerő megtartása.

A polgármester azt is elmondta: az elmúlt évek kormányzati és EU-s támogatásokon, illetve turisztika orientált-növekedésen alapuló gazdálkodás nyomán a bankszámlapénzben mért önkormányzati maradvány 582 millió forint. Ehhez társul még a pályázati támogatások bankszámlán lévő tartaléka, melynek egyenlege az elmúlt év végén 840 millió forint volt.

A költségvetés 350 millió forint tartalékkal is számolhat, melyből szabad tartalék 161 millió forint, tehát további beruházásokhoz is van mozgástere a városnak.