MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Testületi összefoglaló február

Biztonságos, a tavalyi teljesítésekre és tényszámokra alapozott, óvatos költségvetést fogadott el februári soros ülésén a képviselő-testület.

Az országos szinten is érzékelhető átgondolt, feszes, stabilitásra törekvő büdzsé erre az évre 3.158.770 ezer forint bevételi és kiadási főösszeggel számol, tartalékként 188 millió forintot különítettek el.

Ebből az összegből pályázati alapra 47 millió forintot határoztak meg, az általános tartalék 30 millió forint, a polgármester saját hatáskörben 5 millió forint felett diszponálhat. A költségvetési rendelet mûködési tartalékkal is számol, ennek felhasználásáról a testület dönt majd az év során.

Hévíz turisztikai szerepéhez méltóan az egyik legfontosabb költségvetési cél a marketing feladatokra a források biztosítása. A tavalyi évhez képest nagyobb összeget, 120 millió forintot fordít a város turisztikai marketingre.

A programok támogatása az előző évhez hasonlóan alakul, az ehhez szükséges források a Festetics mûvelődési központ büdzséjébe épülnek be.

Ugyancsak kiemelten fontosnak tartják a szociális feladatok ellátását, ezeknek biztosítására a 2014. évi teljesítés alapján tervezik a kiadásokat.

Továbbra is támogatást élveznek az egyházak, a civil szervezetek, kiemelten a rendőrőrs, a szobakiadók szövetsége, s a közép- és felsőfokú oktatásban részt vevő fiatalok is komoly önkormányzati támogatásra számíthatnak.

Több mint egymilliárd forint adóbevétellel számolhat Hévíz 2015-ben, melynek jelentős részér – 480 millió forintot – továbbra is az idegenforgalmi adó teszi ki. Komoly bevételi forrás (414 millió forint) várható az iparûzési adóból, s 160 millió forint építményadó bevétellel is számol a város.

Beruházásokra Hévíz 545.614 ezer forintot irányozott elő idén. A fontosabb, folyamatban lévő fejlesztések sorába tartozik az egregyi városrész turisztikai fejlesztéseinek folytatása, ehhez kapcsolódóan pedig az Egregyi utca páros oldalán a járda és kapubejárók rekonstrukciója. Idei munka lesz a Tavirózsa és a Korányi utcák közötti járdák és lépcső építése, a város közösségi közlekedésének fejlesztése, utas tájékoztató rendszer kialakítása, a Tavirózsa utcai támfal és ivóvízbekötés építése, a Balassi-Madách-Kisfaludy utcák csapadékvíz elvezetési rendszerének javítása és az Árpád utcai temetői szakasz telekalakítása.

Az önkormányzat az intézmények mûködési költségeit is csökkenteni szeretné, ez évben elsősorban a polgármesteri hivatal kiadásain faragnak, mintegy 40 millió forinttal vették vissza a Városháza mûködési költségeit.

Tárgyalta a testület a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. és a Hévízi Televízió Nonprofit Kft. üzleti tervét, utóbbi várhatóan pozitív mérleggel tudja zárni az idei évet – hangzott el az ülésen.

Engedélyezte a testület a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény Bölcsőde intézményében a nyári leállást a 2015. július 06. – július 27-ig terjedő időtartamra,  és pályázatot írt ki az intézmény vezetői beosztásának betöltésére.

Csatlakozik a város egyes intézményei gázellátásnak gazdaságosabb biztosítása érdekében a Jászberény Város Önkormányzata gesztorságával létrejövő szindikátushoz, így a követketző két évben várhatóan az eddigieknél jóval kedvezőbb feltételek mellett tudják biztosítani az intézmények   gázenergia ellátását.

Áttekintette a testület a város elmúlt évi pályázati eredményeit és döntött a hivatal napelemes rendszere kialakításához szükséges pályázat önerejének biztosításáról. Az MLSZ Országos Pályaépítési Program keretében a versenyek célját szolgáló élőfüves nagypálya mellé a 300 férőhelyes mobillelátó megépítéséhez szükséges bruttó 7 734 300 forint többletforrást is biztosította az önkormányzat a 2015. évi költségvetés terhére.

 Dr. Varga Andrea a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője adott tájékoztatást a járási hivatal mûködésének elmúlt két éves tapasztalatairól, kihagsúlyozva jó együttmûködést a város vezetésével. Tájékoztatást hallgattak meg a Hévízi Szobakiadók Szövetsége elmúlt évi tevékenységéről, valamint a város turisztikai piaci helyzetéről a képviselők. A Forrás újság kiadásával kapcsolatban meghirdetett közbeszerzési eljárás nyertesének a Maraton Lapcsoport-Multivízió Kiadói Kft-t hirdették ki. Az áramszolgáltató által támasztott, előre nem látott követelmények miatt négy buszöböl megépítésétől eláll az önkormányzat a város közösségi közlekedése megújításával kapcsolatos pályázat megvalósítása során – a végső döntést erről, több lehetőség körbejárása után a soros ülésen hozták meg a képviselők.. A pályázat támogató szervezet tájékoztatása szerint ez az önkormányzatra nézve nem jár szankciókkal, s a változás a pályázati önerő részt sem érinti.

Cimkék

testületi ülés