MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Összefoglaló a testület augusztusi soros üléséről

A jövő évtől gazdasági társaság formájában mûködik tovább a Festetics Mûvelődési Központ – a döntést az augusztusi soros ülésen hozták meg a képviselők.

A polgármester feladata lesz, hogy a követkő soros ülésre készítse elő a társaság alapító okiratát, a gazdasági társaság üzleti tervét, valamint az önkormányzat 2016. évi programtervét, melyre a forrásokat támogatás formájában juttatják el a gazdasági társasághoz. Az egyhangú döntést már számos vizsgálódás előzte meg, a gazdasági társaság előnyeit és hátrányait alaposan mérlegelte a testület.

A vitathatatlan előnyök közé tartozik, hogy a gazdasági társaság mindenképpen vissza tudja igényelni a kiadásai után az áfát, amennyiben bevételt termel. Jelenleg a bevételek az intézmény adót fizet a NAV-nak, illetve arányosítással tudja az intézmény visszaigényelni az általános forgalmi adót. A jelenlegi adatok szerint az áfa visszaigénylés éves szinten a bevételek nagyságától függően akár 40-50 millió forint is lehet. Előnye a gazdasági társaságnak, hogy nagyobb vállalkozási lehetősége lesz, így nagyobb bevételt tud realizálni. Az alkalmazottak esetében rugalmasabb foglalkoztatást tud biztosítani és forrásainak függvényében tudja premizálni a hétvégi és esti munkavégzést. A bevételek függvényében az elkövetkező években az önkormányzat támogatása akár fokozatosan csökkenhet. Az előnyök körét növeli, hogy az önkormányzatra nem fog plusz terhet róni egy nagyobb összegû forrásbevonás, mely az áfa visszaigényléséből adódik, így a feladatok ellátásához nagyobb összegû fedezet fog rendelkezésre állni.

 

A helyi adókról szóló rendeletét is módosította a képviselő-testület. A változtatás szerint az Ideiglenes jelleggel végzett iparûzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 3000 forint.

Módosították a Hévízi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzatát is. A módosítás egyik oka, hogy a városfejlesztési osztály vezetője lemondott a vezetői megbízatásáról, az osztály vezetésére pályázat kiírása nélkül, áthelyezéssel kerül sor.

 

A közterület-felügyelet 3 fővel látja el ismét a szolgálatot, illetve a közgazdasági osztály egyik kollégája más település önkormányzatánál folytatja munkáját. Mindezen változásokat az SZMSZ-ben is fel kell tüntetni, ezért került sor annak módosítására.

 

Elfogadták az Aquamarin Szállodaipari Kft., a Hévízi Televízió Nonprofit Kft. és a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. első félév gazdálkodásról szóló beszámolóját, valamint a Hévíz Balaton Airport Kft. első félév gazdálkodásáról, a likviditás helyzetéről és a kft-nek az első félévben juttatott önkormányzati támogatás felhasználásáról szóló beszámolóját. A reptérrel kapcsolatban az ülést levezető Kepli József János alpolgármester elmondta: jelenleg a kft. egyenlege negatív irányban van, ám a fejlesztési minisztérium támogatására az idei évre vonatozóan is ígéretet kapott az önkormányzat, ezzel veszteségmentessé lehetne tenni a mûködést. Hangsúlyozta: a reptér üzemeltetése azonban nem kérdés, a város turisztikai lehetőségeit és jövőjét nagymértékben meghatározza az airport jelenléte.

 

A beszámolók között a sportkör, a tdm egyesület önkormányzati támogatás felhasználásáról szóló anyagait is elfogadták a képviselők. Döntés született arról, hogy Hévíz együttmûködési szerződést köt az alsópáhoki polgárőr egyesülettel. Ez annyit jelent, hogy az egyesület székhelye Alsópáhok lesz, a Hévízről jelentkezők (jelenleg hat fő) azonban a hévízi csoportban fognak dolgozni.

 

Polgármesteri keretből 1 millió 150 ezer forinttal támogatja a város a római katolikus egyházat, a támogatást orgonakoncertek megtartására használják fel. További 500 ezer forintot szavaztak meg a Csokonai Irodalmi Társaságnak a hagyományos őszi Csokonai-napok megszervezésére.