MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Zenés évkezdet

Újévköszöntő gálakoncertet adott a Zalai Príma-díjas Musica Antiqua a hévízi sportcsarnokban.

A nagyszámú közönség – az alkalomnak megfelelően - vidám muzsikát hallhatott az együttes előadásában. A koncerten fellépett Berényi Andrea operaénekes, valamint Prehoffer Gábor furulya- és csembalómûvész is.

- Egy újévi gálahangverseny mindig kihívás – szögezte le Varga Endre mûvészeti vezető. - Akármennyire is gazdag a repertoárunk, ilyenkor illik valami különlegességgel előrukkolni, s mi igyekszünk is megfelelni ennek az elvárásnak.

Ezúttal szinte minden zenei korszak muzsikájából adtak vidám, könnyed, dallamos ízelítőt a Musica Antiqua tagjai.

Az újévi gálakoncerten például a reneszánsz korból egy francia bordallal koccintottak jelképesen az újévre, amit tánccal, vigassággal is ünnepeltek. Felcsendültek vidám reneszánsz énekek, majd a barokk korból lendületes versenymûvek, népszerû dallamok. A Musica Antiqua Mozartot is megidézte, s a koncert végén még a közönséget is bevonta az örömzenélésbe, -éneklésbe.

- A tavalyi egy fellépésekben, megmérettetésekben nagyon gazdag év volt – mondta lapunknak Varga Endre -, hiszen két jelentős fesztiválra is eljutottunk.  Porecsben részt vettünk a nemzetközi barokk fesztiválon, Pécsett pedig a Déli Kapu Nemzetközi Táncfesztivál megnyitóján játszottunk.

Az együttes életében a Zalai Príma-díj is nagyon fontos volt 2014-ben. Mint a mûvészeti vezető jelezte: a gálakoncerttel ezt is megünnepelték, s egyben megköszönték mindazoknak az együttmûködést, akik az elmúlt 37 esztendőben az együttesben játszottak vagy segítették azt.

Az idei program is sûrû lesz, hiszen a Musica Antiquának van egy csehországi meghívása, s visszavárják a zenekart a porecsi barokk fesztiválra is. Emellett a már megszokott helyszíneken és időpontokban lépnek fel, a tehetséges fiatalok pedig mindezeken felül versenyekre készülnek.

A koncert vendégmûvészei is hévízi kötődésûek voltak: Berényi Andrea immár zeneakadémiát végzett operaénekes, előadómûvész, Prehoffer Gábor pedig jelenleg az ország legszakavatottabb barokkzene-előadója és tanára.

Forrás: Tóth András

 

Cimkék

musica antiqua