MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A búcsú egy közösség összetartozását is jelenti

Mária Magdolna napi búcsút tartottak Egregyen a templomkertben, ahol színes, izgalmas, érdekes programokkal várták az érdeklődőket.

- Hosszú évek óta hagyomány már a Mária Magdolna napi búcsú, amelynek fontos része a szentmise, mellette pedig a szórakozásé a főszerep. Újdonság volt a mostani búcsún, hogy vetélkedőre hívtuk az itt lakókat. A megmérettetésen vallási tesztet és Hévíz történetével kapcsolatos kvízt kellett kitöltenie a csapatoknak, mellette pedig ügyességi feladatokat oldottak meg – mondta Hermann Katalin, a Festetics György Mûvelődési Központ megbízott igazgatója.

A vetélkedőt a Cleopatra nevû csapat nyerte meg. Gardi Vivien, a győztes együttes tagja arról beszélt: nagyon tetszett nekik a vetélkedő, amely „izgalmas volt és nem is olyan nehéz”. - A legjobb feladatnak a zsákban ugrálást tartottam. Gyakorolni nem tudtunk a verseny előtt, mert nem ismertük a feladatokat, ennek ellenére egész jól ment. Már menet közben sejtettük, hogy győzünk, mert mi szereztük a legtöbb pontot versenyszámonként.

A Zalai Balatonpart Fúvószenekar több szerepet is vállalt az idei búcsún. Először is menetzenével járták a környező utcákat, csábítva a programokra az otthon lévőket, a templom előtt térzenét szolgáltattak, majd ugyanígy tettek a színpadnál is.

- A menetzenére a magyar történelmi indulók a legalkalmasabbak, így azokat játszottuk, s egy olyan nemzetközi repertoárral készültünk erre a napra, amely a külföldi vendégek igényeit is kielégíti, hiszen voltak francia, orosz, német és természetesen magyar számok is - mondta Kiss Tamás karnagy.

A búcsún a gyermekeket óriáscsúszda és népi játékok, a felnőtteket pedig gasztronómiai és kézmûves kirakodóvásár várta.

Este a Jézus Szíve templomban tartottak szentmisét.

- A temetőben lévő Árpád-kori templomot eredetileg alexandriai Szent Katalinról nevezték el. Ez a templom keletelve lett, ami azt jelenti, hogy amikor alexandriai Szent Katalin ünnepe volt, akkor rakták le az alapokat kelet felé, amikor a nap föltûnt a horizonton. Az idők során a templom titulusa megváltozott, de nem tudjuk, hogy miért. A Mária Magdolna nevet kapta, aki az az asszony volt, akiből a Szentírás szerint Jézus hét ördögöt ûzött ki – mondta Kiss László esperes.  – S azonosítják azzal az asszonnyal, akit házasságtörése miatt halálra akartak kövezni, Jézus viszont azt mondta a körülötte állóknak, hogy az dobja rá az első követ, aki közületek bûn nélkül van….

Az esperes szerint manapság, különösen Hévízen, a búcsú elveszíti a jelentőségét, hiszen itt mindig ünnep van. A régi időkben, a 60-as, 70-es években még nagyobb jelentősége volt, családösszetartó erőt is jelentett.

- A búcsúnak manapság is az lehet a jelentősége, hogy egy-egy közösséget, akár a városét összehozza, hiszen a hagyományok megőrzése egy közösség megtartó erejét is jelenti.

- Az egregyi búcsú egy fontos és megőrizendő hagyomány városunkban – mondja Papp Gábor polgármester. – Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények azért is lényegesek, mert ezek révén ez a településrész még inkább bekapcsolódhat a város turisztikai vérkeringésébe. S mire jövő év közepén lezárjuk a teljes egregyi projektet, olyan helyszínek jönnek létre, amelyek az itteni programok méltó helyszínei lesznek. Fontos célunk ugyanis, hogy rendezvényeink ne egy helyen, a belvárosban összpontosuljanak, hanem vigyenek életet Hévíz minden részébe.

Nézze meg galériánkat!

 

 

Cimkék

Egregy