MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Európai parlamenti választások - tájékoztató

Európai parlamenti választások 2019. május 26.

Mit választunk: Az európai parlamenti képviselők választásra kerül sor. Az európai parlamenti képviselők képviselik Magyarországot az Európai Unió Parlamentjében.  A magyar képviselőknek 21 hely jut az Európai Unió Parlamentjében.

 

Mikor lesz a választás: 2019. május 26-án vasárnap. Szavazni 6,00 órától 19,00 óráig lehet a szavazókörben.

A szavazókörök címe:

1. szavazókör (8380 Hévíz, Kossuth L. u. 2. Illyés Gyula Általános Iskola fsz. 43. terem) – itt szavazhatnak az átjelentkezéssel szavazók is.

2. szavazókör (8380 Hévíz, Sugár u. 7. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda):

3. szavazókör (8380 Hévíz, Kossuth L. u. 2. Illyés Gyula Általános Iskola fsz. 1. terem):

4. szavazókör (8380 Hévíz, Attila u. 123. Egregyi Múzeum Hévíz, Attila u. 123.) (egregyi óvoda helyett - cím változás – megközelíthető a Zrínyi és Attila utca felöl)

5. szavazókör (8380 Hévíz, Kossuth L. u. 2. Illyés Gyula Általános Iskola fsz. 2. terem):

 

Ki jogosult választásra: Arról, hogy ki jogosult választásra az európai parlamenti választásokon és szavazatát Hévíz város területén melyik szavazókörben adhatja le, a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött ÉRTESÍTŐ szolgáltat információt. Amennyiben valaki ebben bizonytalan és további információt szeretne, a megadott elérhetőségeken fordulhat a Hévízi Helyi Választási Irodához. Az ÉRTESÍTŐ nem szükséges a szavazáshoz.

Mit kell vinni a szavazásra: Ahhoz, hogy valaki szavazati jogával élni tudjon, a szavazatszámláló bizottság előtt személyazonosságát igazolni kell, ezért a lakcímkártyát és a személyazonosító igazolványt, vagy más olyan arcképes igazolványt, amelyet hatóság állított ki és személyazonosságának igazolására alkalmas, be kell mutatni a szavazatszámláló bizottságnak. Például a lakcímkártya és a jogosítvány is alkalmas a személyazonosság igazolására. Figyelni kell arra, hogy az okmányok érvényesek legyenek. Amennyiben az okmányok érvénytelenek, a Zala Megyei Kormányhivatal Hévízi Kormányablak a választás napján is nyitva tart, így ott új okmányt lehet igényelni. Akit a személyazonosságának igazolása hiányában a szavazatszámláló bizottság visszautasított a szavazástól, újra visszatérve és megfelelően igazolva magát, gyakorolhatja választójogát. Szavazásra csak az jogosult, aki szerepel a névjegyzékben.

Hogyan lehet szavazni: A szavazás módja a szokásoknak megfelelően történik. Az ÉRTESÍTŐN szereplő szavazókörben megjelenő választópolgár személyazonosságát okmányai alapján a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, majd a bizottság a választópolgár jelenlétében a szavazólapot lebélyegzi. A választópolgárnak a névjegyzék aláírásával igazolnia kell a szavazólap átvételét. A bizottság ezt követően a szavazólapot a borítékkal együtt átnyújtja a választópolgárnak. A szavazat leadásához szavazófülkék állnak rendelkezésre. A szavazólapon pártlisták közül lehet választani. A pártlistán képviselőjelölti nevek is szerepelnek. Érvényesen egy pártlistára lehet szavazni, a lista neve melletti körben elhelyezett két egymást metsző vonallal. Több lista választása esetén a szavazólap érvénytelen. A rontott szavazólapot egy alkalommal az urnába dobás előtt a szavazatszámláló bizottság kérésre kicseréli. Kitöltés után a választópolgár a szavazólapot a borítékba helyezi és a szavazóurnába dobja. Amennyiben a választópolgár bizonytalan a szavazás módját illetően, kérésére a szavazatszámláló bizottság tájékoztatást nyújt a szavazás módjáról. A szavazóhelyiségben a szavazáshoz szükséges ideig lehet tartózkodni.

Mozgóurnát kérhet az, aki mozgásában egészségi állapota (illetve fogyatékossága), vagy fogva tartása miatt akadályozott. Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak a kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja. Mozgóurnát a helyi választási irodától személyesen vagy ügyfélkapuval elektronikus úton 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig lehet kérni. 2019. május 24-én (péntek) 16.00 órát követően a helyi választási irodától már csak ügyfélkapuval elektronikus úton lehet kérni a szavazás napján 12.00 óráig. A szavazásnapján 2019. május 26-án (vasárnap) mozgóurnát attól a szavazatszámláló bizottságtól is lehet kérni 12.00 óráig, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel. Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

 

Helyi Választási Iroda elérhetősége: Hévízi Polgármesteri Hivatal 8380 Hévíz, Kossuth Lajos u. 1., Telefon: 83-500-800 / 83-500-822 / 83-500-880 Fax: 83-500-814 e-mail cím: szervezes@hevizph.hu

 

Választási információ, a helyi választási iroda elérhetőségén kérhető.

További információ a www.valasztas.hu oldalon érhető el.

Kérdés esetén állunk rendelkezésükre.

 

dr. Tüske Róbert

Hévízi Helyi Választási Iroda vezető