MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Gondolkodjunk, beszéljünk, tanuljunk magyarul!

1920 június negyedikén Versailles parkjának Grand-Trianon nevû kastélyában a győztes hatalmak képviselői és a magyar királyi kormány megbízottai békeszerződést írtak alá.

A Magyar Királyság, mely Európa hatodik legnagyobb országa volt, elveszítette területének 71 százalékát és a magyarul beszélő, magát magyarnak valló lakosságból három és fél millió főt.
Ilyen helyzet Európa történelmében addig sohasem fordult elő. Ilyen méretû ország csonkításra nincs észérvekkel alátámasztható magyarázat.
A békediktátum okozta sokkot a magyarság máig nem heverte ki.
A diktátum aláírásának 99. évfordulójáról emlékezett meg Hévíz a Nemzetközösségek Emlékmûvénél tegnap, ahol Papp Gábor polgármester mondott beszédet és a Nagyváthy Táncegyüttes mûsorát láthatta a közönség.
A polgármester rámutatott: a határainkon túl élő magyarok, a kívül rekedtek csak úgy tudják feldolgozni a történteket, ha mi magunk segítünk ebben.
"Éreztetnünk kell velük: az anyaország gondoskodik róluk, szívén viseli sorsukat, számít rájuk. A kettős állampolgárság, az Alkotmány Preambulumában kinyilvánított mondatok: „megőrizzük a magyar kultúrát, a Kárpát-medence természet és ember adta és alkotta értékeit”, az országon inneni és túli fiatalokat összekötő Határtalanul program, a közös pályázatok mind-mind ezt segítik elő. Büszke vagyok arra, hogy Hévíz is részese ezeknek. Nemrég látogattunk el Erdélybe, ahol ottani barátaink óriási örömmel és hatalmas szeretettel fogadtak minket és a velünk érkező diákokat. Az Illyés-iskola fiataljai részt vesznek a Határtalanul programban, mellyel a határon túli, magyarlakta területeket ismerhetik meg, járhatják végig" - mondta a polgármester.
"Addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul tanulunk – fogalmazott a tavaly elhunyt erdélyi költő, Kányádi Sándor. Ő, aki megtapasztalta, milyen az élet a hazából kiszakadt magyarként Erdélyben, megértette, tudta, mi a teendőnk. Tegyük hát, amit ő üzen: gondolkodjunk, beszéljünk, tanuljunk magyarul, bárhol is élünk a világban, szétszórt, elszakított magyarok! Így dacolva egy fájó döntés emlékével, következményeivel."