MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Novemberi testületi döntések

A város jövő évi költségvetési koncepciójának megalkotása alapjaiban eltér az eddigi koncepcióktól. Részben, mert számos komoly változás lép életbe az állami finanszírozás terén jövő év elejétől, részben, mert még napjainkban is zajlik az önkormányzati feladatellátás átalakítása, a parlamenti költségvetés kidolgozása, emiatt pillanatnyilag irányelveket határozhat meg és fogadhat el a város – hangzott el a képviselő-testület legutóbbi soros ülésén, ahol a napirendek között az egyik legjelentősebb Hévíz 2013. évi költségvetési koncepciójának tárgyalása volt.

Bediné Makra Anikó, a közgazdasági osztály megbízott vezetője elmondta: a korábban az önkormányzatok által ellátott feladatok egy része az állam fenntartásban kerül ellátásra. Ehhez igazodóan a feladatellátást szolgáló, korábban az önkormányzatoknak átengedett források egy része, illetve egyéb, feladathoz szorosan nem kötődő támogatások nem kerülnek át az önkormányzatokhoz. Több igazgatási feladatot – okmányiroda, gyámhivatal, - és egyes szociális ellátások folyósítását a járási kormányhivatal látja el 2013. január 1-jétől. A közoktatási intézmények fenntartásából a pedagógus bérek finanszírozása állami feladat lesz.

Az állam az önkormányzatok számára csupán a kötelezően ellátandó feladatokhoz biztosít normatívát. Hévíz esetében például a bölcsődei ellátás nem tartozik a kötelezően ellátandó feladatok közé (ez 20 ezre lélekszám fölötti településeken kötelező feladat csupán). A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása keretében az óvodai nevelés ellenben az önkormányzat fő feladata lesz, ehhez a központi költségvetés több elemû támogatással járul hozzá.

Az államhoz kerülő feladatok finanszírozását természetesen az állam vállalja – a pedagógusok például állami költségvetésből kapják majd a fizetésüket -, az államhoz kerülő feladat finanszírozásokkal összefüggésben azonban 2013. évtől csökken a gépjármûadó átengedés mértéke 100 %-ról 40 %-ra, továbbá a helyben maradó személyi jövedelemadó részesedés megszûnik. Hévíz szempontjából kiemelten fontos, hogy az üdülőhelyi támogatás 1,5 forintos mértéke jövő évben is megmarad, ez Hévíz esetében körülbelül 660 millió forintos állami hozzájárulást jelenthet 2013-ban.

A polgármesteri hivatal létszáma a járási hivatali rendszer felállása miatt 12 fővel csökken.

Az ülésen elhangzott: a város céljainak megvalósításához a 2013. évre prognosztizált kiadásokban a források jelentős része rendelkezésre áll. A költségvetési rendelet-tervezet során kell felülvizsgálni és megtervezni, hogy a koncepcióban meghatározott célokra mekkora összegû forrást tud biztosítani a város. A koncepciót a testület elfogadta, a részletek kidolgozása a következő hetekben, illetve a parlamenti költségvetés összeállításának tükrében következhet.

Foglalkozott a testület az adventi időszak parkolási rendjével is, figyelembe véve az előző évek tapasztalatát. A pénzügyi és turisztikai bizottság javaslatát és a közterület-felügyeletet irányító Szládovics László ezzel megegyező javaslatát is figyelembe véve az a döntés született, hogy december hónapban a város egész területén ingyenes lesz a parkolás Hévízen, a január 1-től március 1-ig terjedő időszakban azonban kizárólag a nagyparkoló területén lehet díjmentesen parkolni.

Pályázatot írt ki a város a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény vezetői álláshelyének betöltésére.

A mûfüves pályák pályázati előírásoknak is megfelelő karbantartása érdekében az önkormányzat a GAMESZ számára az intézmény saját költségvetésén belüli forrás átcsoportosítást tett lehetővé munkagépek beszerzése érdekében. Tárgyaltak a képviselők sürgősségi fogászati ellátás megvalósításáról is azzal, hogy az ellátás megvalósítása érdekében elsőként helyben, majd Keszthellyel is folytasson tárgyalásokat a város, illetve vizsgálja meg a rendszer vállalkozói mûködtetésének lehetőségét is.

Mint minden hónapban, úgy most is tárgyalt a testület a Hévíz-Balaton Airport felügyelő bizottság jelentésével, melyet egyhangúlag elfogadott.

Kepli József János alpolgármester a reptér kapcsán elmondta: az európai tapasztalatokat is figyelembe véve, az nem lehet kérdés, hogy egy dinamikusan fejlődő és továbbfejlődni kívánó település és térség repülőteret mûködtessen. Papp Gábor ezzel egyetértve rámutatott: a reptér egyelőre beváltotta a hozzá fûzött reményeket, turisztikai szempontból kedvező mutatókat produkál, s a költségvetése is kiegyensúlyozott. Az eredményekhez azonban nagyon sok ember kitartó és lelkiismeretes munkájára volt és lesz szükség – mondta.

Sikeresnek minősítette a testület a polgármesteri hivatal 2012. évi adóigazgatási tevékenységét. Dr. Tüske Róbert jegyző elmondta: az adóbevételek az előirányzathoz képest kiemelkedően, 113 százalékban teljesültek, ezt a hatékony ellenőrzésnek, az állampolgári fegyelemnek tudja be. Azt is elmondta: a szobakiadás tekintetében tisztulni látszik a rendszer, most már valóban az maradt benn a tevékenységi körben, aki ténylegesen is ezzel foglalkozik. A testület elfogadta az adóellenőrzés jelenlegi formájának jövő évre vonatkozó fenntartását is azzal, hogy az ellenőrök létszámát két fővel csökkentve folytatják a tevékenységet.

Tárgyalta és elfogadta a testület a Festetics György Mûvelődési Központ jövő évi rendezvénytervét is, és tárgyaltak a kistérségi közös feladatok ellátásnak jövő évi alakulásáról.

Cimkék

költségvetés önkormányzat testületi ulés