MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ötmilliárd forint felett az idei költségvetés

Több mint 5 milliárd forintos főösszeggel fogadták el Hévíz idei költségvetését. Papp Gábor polgármester azt hangsúlyozta: a rendeletet az állami támogatáspolitika változása, valamint a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott gazdasági intézkedések tükrében alkották meg, és célja, hogy a város biztonságos mûködtetése mellett a fejlesztéseket is szolgálja.

A tapasztalt folyamatok 2021-hez hasonlóan rendkívül hátrányosan érintik Hévíz Város Önkormányzatát – fogalmazott Papp Gábor polgármester, hozzátéve: a büdzsé összeállítása során alaposan mérlegeltek, felülvizsgálták az igényeket, és a jövőre vonatkozó megoldás szándékával alakították ki az egyes előirányzatokat.

Továbbra is vizsgálják – Az idei költségvetés tervezésekor, az előző évihez hasonlóan, kiemelt célunk volt, hogy az önkormányzati feladatok és a beruházások az ellátási színvonal csökkentése nélkül finanszírozhatók legyenek – jelentette ki a városvezető. Ahhoz, hogy a Hévíz által elhatározott fejlesztéspolitika, valamint a folyamatban lévő európai uniós pályázatok megvalósítása reális cél maradjon, az elkövetkező években is vizsgálni kell az önkormányzat által kötelezően ellátandó, illetve az önként vállalt feladatok közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, emelte ki Papp Gábor, hozzátéve: mindemellett számba vették mindazon lehetséges területeket, amelyeken a helyhatóság többletbevételeket érhet el a következő években. A polgármester kiemelte, folytatni kell a helyi adóztatásban rejlő tartalékok korábban megkezdett vizsgálatát, és szükség van arra is, hogy áttekintsék a kedvezmények, mentességek körét, mértékét, természetesen a helyiadó-törvényben foglalt korlátokat figyelembe véve. A biztonságos mûködés feltételei Papp Gábor leszögezte: az idei költségvetés megteremti a biztonságos mûködés feltételeit, a jövő érdekében pedig folytatni kell azt a munkát, amit az előző időszakban megkezdtek. Hévíz idén 5 milliárd 40 millió forintból gazdálkodhat, amely az előző évihez képest 1,1 milliárd forinttal kevesebb. – A bevételkiesés a turisztikai és egyéb szigorítások miatt keletkezett – folytatta Papp Gábor –, hiszen az iparûzési adó 1 százalékos csökkentése, a térítési díjak és az adóemelés tilalma, továbbá az üdülőhelyi támogatás eltörlése jelentős kiesést okoz idén is, az elmúlt évhez hasonlóan. Több mint egymilliárd A város bevételeiből 439 millió forint a központi költségvetésből származik, a három legjelentősebb települési adóbevétel (építmény, idegenforgalmi és iparûzési) pedig összességében 1 milliárd 50 millió forintot tesz ki. A helyzetre reagálva tavaly jelentős kiadáscsökkentésről döntött az önkormányzat, átszervezte intézményi struktúráját, ezzel tudja biztosítani például a bérminimum emelésének költségeit is, szögezte le Papp Gábor, majd úgy folytatta: a kormányzati szigorítások év közepén várható eltörlése után az intézményi térítési díjakat, a parkolási díjakat és az adópolitikát is felül kell vizsgálni, hiszen ezek a korlátozások több mint 100 millió forint bevételcsökkentést okoznak a városnak. A polgármester hozzátette: idénre 2 milliárd 192 millió forint a város beruházási előirányzata, amelynek 95 százaléka az Európai Unió által támogaott projekt. 

Péter Árpád - Forrás