MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szent feladat és kötelesség

Az idősebb generációnak szomorú emlék, a fiataloknak érdekes látványosság. Tankok, harckocsik, fegyverek, melyek az ’56-os forradalom és szabadságharc szereplői is voltak, és amelyek a forradalom 55. évfordulóján benépesítették Hévíz utcáit is, a háborús évekről szerencsére mit sem tudó fiataloknak adtak elsősorban ízelítőt a több mint fél évszázad előtt hazánkban történt eseményekből ma Hévízen.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét őrizni kívánó, az előtt tisztelgő városvezetés és hévízi lakosság a Városháza téren már kora délutántól érdekes, látványos programokon vehetett részt.

A város vezetésének szándékai szerint minden korosztály megszólíttatott ezen a napon. A fiatalokat, elsősorban a gyerekeket és a fiatal szülőket a harckocsik és fegyverek bemutatója foglalta le mindenekelőtt. A közelről is megszemlélhető, kipróbálható jármûvek, fegyverek éppen a legfiatalabbaknak voltak hivatottak demonstrálni, milyen is volt az az időszak, amikor lánckerekek taposták Budapest és több vidéki város utcáit, milyenek voltak azok a fegyverek, melyekkel a békésen tüntető tömegbe belelövetett az akkori hatalom. S bár a legifjabb nemzedék számára a felvonultatott tárgyak veszélyt már nem jelentenek, a gyerekek önkéntelen hátrahúzódása a tank láttán nagyon is jól mutatta, éreztette, milyen félelmes is lehetett ez a jármû akkor, amikor a pesti utcákon dübörgött végig, s nyomában halál járt.

Az ’56-os forradalom napjainak felidézését a Fontana moziban játszott Szabadság, szerelem címû film is segítette, s a bemutatót követő közönségtalálkozó Dobó Katával és Fenyő Ivánnal ugyancsak közelebb hozta mindenkihez az 55 évvel ezelőtt történteket, sőt, a film főhőseinek a forgatás során kialakult személyes benyomásai, élményei is segítettek a történtek megértésében.

A forradalom és szabadságharc hőseire, mártírjaira, valamint az 1989-ben e napon kikiáltott Magyar Köztársaság harcosaira emlékeztek az ünnepség szónokai: Papp Gábor polgármester és Sebők András, a Széchenyi István Polgári Egyesület elnöke, a város díszpolgára is.

- Ilyenkor, amikor nemzeti ünnepünkön a forradalom mártírjaira, a bátorságra, a szabadságért való küzdelemre emlékezünk, mindig büszkeség tölt el. Milyen nagy tetteket tud véghezvinni ez a nemzet! Ebből kell nekünk, felnőtt generációnak erőt merítenünk, ehhez kell méltóvá lennünk, nem feledve szent kötelességünket, és felelősségünket, hogy átörökítjük a fiatalok számára az igazságot – mondta Papp Gábor.

Sebők András pedig a nemzet újraegyesítéséről szólt, a jól ismert mondatot idézve: aki magyar, velünk tart!

A magyar nép méltóságát, hősiességét kiemelő beszédeket ünnepi mûsor fûszerezte. A keszthelyi Nagyváthy Táncegyüttes, a Tiszta Forrás Népdalkör, Fenyő Iván tolmácsolásában Márai Sándor halhatatlan Mennyből az angyala, valamint az Illyés-iskola tanulójának, Nagy Barnabásnak a szavalata egyöntetûen a magyarság kincseiből merítkezett, mutatva: a magyar nép megőrizte múltját, vigyázza, dalba, versbe foglalja elődei felemelő tetteit, ezzel is biztatást és példát adva az utókornak.

Nézze meg galériánkat!

 

Cimkék

1956 köszöntõ megemlékezés polgármester