MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Tettük a magyar polgárosodásban nyert értelmet

Nemzeti gyásznapunkon Arad mártírjaira emlékezett városunk.

Az 1849. október 6-án kivégzett tábornokokra és a mártírhalált halt első felelős kormány miniszterére emlékezett ma Hévíz.
Arad tábornokai nem rimánkodtak kegyelemért, hanem emelt fővel, hősként mentek a halálba egy szent ügy nevében.
Méltósággal viselték sorsukat, büszkék voltak tetteikre, ahogyan mi is büszkén emlegetjük azokat a csatákat, melyeken győzelemre vitték a magyarokat. És bár a harcok során sok-sok konfliktus volt közöttük, nemzetiségi, hadászati, emberi ellentétek jellemezték napjaikat, a kivégzés előtti órákban minden sérelmet feledve, egymás előtt tisztelegve, egymásnak kezet csókolva búcsúztak, majd néztek szembe a halállal.
Példaadásuk a hazaszeretet, az összefogás és az igaz ügybe vetett töretlen hit fontosságára mutat rá. Vértanúságuk, Batthyány Lajos és ’48 valamennyi hősének vértanúsága pedig az ország kiegyezés utáni egyedülálló felemelkedésében, a magyar polgárosodásban nyerte el értelmét.
Kossuth Lajos szavaival emlékezzünk rájuk: „Legyenek a szentemlékû vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a honszabadság Istenének legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül; a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hûségükért a Haza iránt, ’s a magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak…” - mondta ünnepi beszédében Papp Gábor polgármester.
Szavait követően az Illyés-iskolások diákjainak mûsorával és a 48-as emlékmû megkoszorúzásával tisztelgett városunk október 6. és a '48-as szabadságharc minden hőse és mártírjának emléke előtt.