MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A baloldaltól senki nem lenne biztonságban az országban – Közéleti Kávéház Pesty Lászlóval

Nemcsak rendhagyóan, de meglehetősen megdöbbentően is kezdődött a Közéleti Kávéház legújabb beszélgetése.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Városháza dísztermében kapott helyet a Közéleti Kávéház, melynek vendége ezúttal Pesty László filmrendező, producer volt.  Nemcsak a helyszín, de a kezdés is eltért a hagyományostól, ugyanis a „párbeszéd” filmvetítéssel kezdődött. Pestí László Megsebzett ünnep címû dokumentumfilmjét vetítették le a közönségnek.

 

A film a 2006-os Tévészékház ostromba belekeveredett civileket, polgárokat mutatja be, aki a rendőri túlkapások miatt máig, sőt egész életükre kiható sérüléseket szenvedtek.

 

A film megtekintése után joggal vetődött fel a kérdés, melyet Pesty László beszélgetőtársa, Papp Gábor polgármester tett fel:  vajon mit várhatunk azoktól, akik ezt mûvelték az emberekkel akkor, ebben a választási kampányban vagy épp a kampány után?

 

- Nincs esélye annak, hogy a baloldal elsöprő győzelmet arasson ezen a választáson. Ez a baloldali összefogás megosztott, nincs egységes programjuk, illetve ahhoz az eseményhez sem állnak egységesen, ami 2006. október 23-án történt, amiről ez a film szól. Bajnaiék és Mesterházyék, ha nem is gyakoroltak önkritikát, de csöndben vannak, ami azt jelzi, hogy nem teljesen azonosulnak azzal a rendőrterrorral, amit ez a film bemutat. Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció és annak vezetője, Gyurcsány Ferenc teljes mellszélességgel vállalja a 2006. október 23-i eseményeket, azonosul vele és ugyanazt az álláspontot képviseli, mint annak idején, nevezetesen, hogy semmi különös nem történt, a rendőrség szakszerûen járt el. Jó, hogy az utóbbi hetekben azon fáradozik a baloldal, hogy valahogy összecsiszolja az egymástól alapvetően különböző programjaikat, de vannak olyan pontok, amik nem változnak. Hatalomra kerülésük esetében senki nem lenne biztonságban az országban – vélekedett Pesty László.

 

Nézze meg galériánkat!

 

A beszélgetés részletesen taglalta az áprilisi választási esélyeket is.

 

Pesty László szerint fontos kérdés, hogy milyen arányú lesz a jobb oldal győzelme. Egy országos politikai portál cikkére utalva elmondta: az valószínûsíti a kétharmados FIDESZ-KDNP eredményt. A cikk szerint a FIDESZ 92, az ÖSSZEFOGÁS pedig 14 egyéni körzetben nyerhet április 6-án. Ez azt jelenti, hogy ha listás arányokat is figyelembe vesszük, akkor a 135 képviselő támogatásával újra kétharmados többsége lesz az Orbán-kormánynak. Egy évvel ezelőtt voltak olyan mérések, hogy mekkora a bizonytalanok aránya, akkor ez 51 % volt. Mostanra ez leapadt 35 %-ra. Ez azt jelenti, hogy aktivizálódik  a társadalom. Nyílt titok az, hogy a FIDESZ-KDNP-nek rendkívül szervezett és jól mozgósítható tömegbázisa van, a bizonytalanok körében 70 % elégedetlen a kormány munkájával. Egy alacsony választási részvétel a FIDESZ-KDNP-nek kedvez.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor: egy négyéves periódus nem alkalmas arra, hogy fölszámoljuk a teljes munkanélküliséget, egy 2010-ben megörökölt költségvetési szituációban (amire az előtte 8 évig mûködő kormány kiürítette a költségvetési kasszát), egy tönk szélére sodort országot adtak át a FIDESZN-nek, innen visszahozni szociálisan, életszínvonal szempontjából az országot, négy év bizony kevés.

 

 

A beszélgetés során szóba került Zuschlag és Simon Gábor ügye. Ezek kapcsán elhangzott: a FIDESZ kevésbé védte meg az elmúlt 24 évben a saját káderállományát baj esetén, a baloldal jobban gondoskodik a kádereiről. Ez azt is jelenti, hogy a maffia törvényei a jobb oldalon nem mûködnek.

 

Szó esett a keleti nyitásról is.  Pesty László kifejtette: az országot gazdaságilag életben kell tartani, sőt fejleszteni kell. A keleti nyitás erről szól. Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz nép nem azonos a kommunizmussal, hiszen ők többet szenvedtek ettől, mint némely keleti sorstársuk.

 

 

 

Cimkék

Közéleti Kávéház