MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.
Hévíz Sportkör

A Hévíz SK elődje Káldosi István szervezésében "Lendület SK" néven alakult meg 1949 nyarán. Elsőként mindössze egy szakosztálya volt: a labdarúgás, melyet 1952-ben az asztalitenisz és a röplabda szakosztály létesítése követte.
1956 őszén megszűnt a sportélet Hévízen, s több mint két évig nem működött sportkör.
1959 nyarán 42 taggal és három szakosztállyal - labdarúgás, asztalitenisz, sakk - újjáalakult a sportkör, sőt hamarosan megalakult a kézilabda valamint az atlétikai szakosztály is. Új lendületet vett a sportélet, s 1959 júliusában megalakult a Magyar Honvédelmi Sportszövetség helyi szervezete is.
A labdarúgó csapat a ’60-as évek közepén a Veszprém megyei I. osztályban játszott, majd amikor 1969 végén kiesett a megyei élvonalból, a szakosztály kimondta feloszlását. A sportélet 1972 szeptemberéig ismét szünetelt. 1972 szeptemberétől a keszthelyi járási bajnokságban indulhatott újra a labdarúgó csapat, majd 1974-től a Veszprém megyei labdarúgó bajnokság II. osztályában, 1976-tól pedig a megyei I. osztályban játszott. Közben a női kézilabda szakosztály is megerősödött, a megyei első osztályban szerepelt, mígnem 1985-ben a csapat "kiöregedésével" megszűnt.
1979. január 1-én a Keszthelyi járást Zala megyéhez csatolták, így ettől az évtől a Zala megyei I. osztályban játszott Hévíz labdarúgó csapata. 1981-ben a csapat megnyerte a megyei bajnokságot, így ’81 őszétől már az NB III-ban szerepelhetett. 1983 nyarán azonban a csapat kiesett az NB III-ból így ismét a Zala megyei első osztályban folytathatta a küzdelmeket.
A ’80-as évek végén megerősödött a férfi asztalitenisz szakosztály. 1985-ben, a megyei bajnokság megnyerése után az NB III következett. Ezt követően 2000 tavaszára az NB III, NB II és az NB I. B megnyerése után az NB I A-ba került, ahol egy évet töltött.
A ’90-es években NB II-es kosárlabda csapata is volt Hévíznek - zalaegerszegi játékosokból -, de a szakosztály 2001-ben megszűnt.
1997-ben újjáalakult a női kézilabda szakosztály, mely a Zala megyei bajnokság megnyerése után 1999-től az NB II-ben, 2001 szeptemberétől pedig az NB I B-ben játszik.
1991-ben a labdarúgó csapat megnyerte a Zala megyei I. osztályú bajnokságot és ismét felkerült az NB III-ba, majd 1997 nyarán az NB II-be. Az újjáalakult hévízi csapat az 1999/2000. évi NB II nyugati csoportjának bajnoki címét is megszerezte és az NB I B-be jutott. 2005 őszétől az együttes az NB II-ben játszik.
A megyei bajnokságban szereplő sakkcsapat, az NB II-es asztalitenisz, az NB I B-s női kézilabdázók mellett jelentős sikereket ért el az utóbbi években a Hévíz Sk White Hourse Akrobatikus Rock’n’Roll Szakosztálya is.

(Összeállította: Dr. Szántó Endre)