MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A gyógytóra építve: húsz éve város Hévíz

Húsz esztendeje avatták várossá Hévízt, a jubileumra kedden emlékeztek. A város-napi rendezvényen részt vett a jelenleg a köztársasági elnöki feladatokat ellátó dr. Kövér László, az országgyûlés elnöke

Hévíz történelmi múltját felidézve hangsúlyozta: nem csak a húsz, hanem a kétszáz évvel ezelőtti tettekre is emlékezni kell, akkor indult ugyanis a  tónak köszönhető, máig töretlen fejlődés. Kiemelte: akadtak nehéz időszakok (a forrás vízhozamának csökkenése, a tófürdő épületeinek leégése), de a hévíziek saját kezükbe vették a sorsuk irányítását, s sikerült elérniük a céljaikat.

Ez a helyes út, mondta dr. Kövér László, aki hozzátette: a ritka tünemény, a gyógytó forrása mellé anyagi forrás is szükségeltetik, Hévízen pedig  a nehéz időszakban is megtalálták annak csapját. Mûködtetik például a repülőteret, ami nagy lehetőségeket tartogat. Úgy fogalmazott, hazánk az ötödik leggazdagabb ország termálvíz tekintetében a világon, Nyugat-Európában pedig sok a gyógyulásra váró beteg, mindennek köszönhetően 15-20 év múlva Magyarország a termál és gyógyfürdőiről lehet majd  igazán híres. Beszéde zárásaként azt mondta: Hévíz üzenete, hogy érdemes tervezni, célokat kitûzni, összefogva, egészséges önbizalommal  élni kell az adottságokkal, lehetőségekkel.

Szavait követően Manninger Jenő országgyûlési képviselő méltatta Hévíz töretlen  fejlődését, megújulását, terveit, majd Papp Gábor polgármester mondott beszédet. Kitért egyebek között a múlt, az elmúlt két évtized  történéseire, a fejlesztésekre, a tervekre. Egyebek között a Hévíz-Balaton Airport repülőtérre, mely újabb lehetőségeket adhat a városnak, a vállalkozásoknak a polgároknak. Méltatta a városért dolgozó, tenni akaró személyek munkáját, törekvését, majd elismeréseket adott át.

Város napján kitüntetéseket adtak át: Hévíz díszpolgára Vancsura Miklós, a gyógyfürdőkórház volt igazgatója lett. Hévíz Város Idegenforgalmáért díjat dr. Máté Szilárd, a rendőrőrs parancsnoka, a Hévíz Város Kultúrájáért díjat Vass Géza író kapta. Hévíz Város Közszolgálatáért Kecskés Zoltán, a Gamesz dolgozója, Hévíz Város Fejlesztéséért Damina László sportszakember részesült elismerésben.

A város napjával párhuzamosan rendezték meg a Boldog Békeidők Hévíze elnevezésû rendezvénysorozatot, mely a tavalyinál is nagyobb sikert aratott a résztvevők és a vendégek körében. A szervezők célja az volt, hogy megidézzék a 20. század elejének polgári hangulatát, azt az időszakot, melyben kialakult a polgári Hévíz, valamint létrejöttek a gyógyfürdő első létesítményei.

Az első világháború előtti korban jött létre ugyanis annak a fürdővárosnak az alapja, melyre aztán az évek során építkezhetett Hévíz, a gyógyászat, a turizmus. A program már szombaton indult, s minden napra kínált zenei eseményt, bemutatót, mégpedig - s ez szintén a város vezetésének törekvése - minden korosztály számára. A leglátványosabb esemény minden bizonnyal a múlt század eleji ruhás bemutatkozás volt. Hétfőn délután a sétálóutcában - nézelődők százai előtt - több mint százan vonultak fel, korabeli ruhába öltözve. Érdekesség, hogy akadt házaspár, mely kizárólag emiatt töltötte a hosszú hétvégét Hévízen.

- Amellett, hogy imádjuk Hévízt, s minden évben eljövünk, most direkt a Boldog Békeidők programja miatt vagyunk itt - fogalmazott Maczalikné Bartos Mária, aki férjével Kőszegről érkezett. - Az interneten olvastam a rendezvényről, s úgy döntöttünk, nem hagyjuk ki. A ruhákat saját magunk készítettük.

- Tetszik minden - vette át a szót a férj, aki elárulta, beöltözve családnévként a Bohém nevet adták maguknak. -Nagyon jó, hogy nem minden a színpadon, hanem az utcán zajlik, ennek igazi varázsa van. Persze nem csak a felvonuláson veszünk részt, hanem ellátogattunk az egyéb programokra is. Láttuk például a Szegedi Kortárs Balett előadásában a Carmina Burana-t, illetve meghallgattuk a Magna Cum Laude koncertjét is. Hallottuk, tavaly is jó volt már a program, s idénre kiforrta magát. Tavaly - nyugodtan mondhatom, hogy sajnos - nem vettünk részt rajta, jövőre azonban egészen biztosan itt leszünk újra, s persze beöltözünk, felvonulunk.

Az pedig nem is kérdés, hogy jövőre ismét megrendezik-e a Boldog Békeidők Hévíze programot. Az idei tapasztalatok alapján a szervezők még inkább kitesznek majd magukért. Azt mondják, legalább húsz évre való ötletük van, hogy a rendezvényt még színesebbé varázsolják.

Nézze meg galériánkat!

 

 

 

 

 

Forrás:Zalai Hírlap

Szerző:Sámel József

Fotó: Hévíz Város Önkormányzat

Cimkék

koncert köszöntõ Kövér László polgármester sztárvendég vendégül lát zene