MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A márciusi ülés döntései

Egyperces néma felállással emlékeztek a képviselők legutóbbi ülésükön Rábai József alpolgármesterre, akinek egykori helyén egy mécses pislákolt. A tiszteletadást követően 21 napirendi pontot tárgyaltak.

A grémium kiterjesztette a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló rendelet hatályát. Mint Papp Gábor polgármester fogalmazott, a segélyek esetében életszerûvé kell tenni az összeghatárokat, hogy a bajba kerülteknek megfelelő támogatást tudjanak adni. Az ügyfelek kérelmeinek vizsgálatakor több alkalommal is felmerült, hogy bizonyos esetekben szükséges lenne a méltányossági önkormányzati segély jogosultsági körének szélesítése. Többen önhibájukon kívül felhalmozódott közüzemi kiadásaik rendezéséhez és a téli fûtés biztosításához kértek segítséget. Ők eddig a létfenntartási gondokkal küzdők számára nyújtott segélyt kapták, amelynek összege legfeljebb 14 ezer 250 forint. Ebből viszont csak kiadásaik egy részét tudták fedezni, a másik részhez családi, baráti körben voltak kénytelenek segítséget kérni. Hogy ez ne így legyen, a képviselő-testület kiegészítette a méltányossági önkormányzati segély igénybevételének lehetőségét, így a kérelmezők számára a fenti két indok esetén lehetőség van nagyobb összegû segély megállapítására, évente egyszer.

 

Hévíz képviselő-testülete a 2010-ben indult országos kampány keretében csatlakozott a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltási programhoz, 2011-től pedig térítésmentesen, természetbeni juttatásként biztosította az oltási sorozat mindhárom vakcináját a résztvevőknek. Mint Papp Gábor elmondta: a városi házi gyermekorvossal együttmûködésben 2011-ben 80-an, 2012-ben 26-an, 2013-ban pedig 7-en kapták meg térítésmentesen a védőoltásokat. Mindez azért fontos, mert a méhnyakrák későn észlelve gyakorlatilag gyógyíthatatlan. A képviselő-testület ezért idén is támogatja a programot. A részvétel feltétele, hogy az erre a célra rendszeresített nyomtatványon a törvényes képviselők április 30-ig kérelmezzék ezt a polgármesteri hivatalnál, s a dokumentum mellé csatoljanak szülői beleegyező nyilatkozatot is. A rendelet hatálya kiterjed a Hévíz közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerûen a törvényes képviselővel közös háztartásban élő, a védőoltás kérésének évében 12 - 13. életévüket betöltő leánygyermekekre.

 

A képviselő-testület rendeletet alkotott az életvitelszerû közterületi tartózkodás szabályairól is, meghatározva a város azon turisztikai szempontból különösen forgalmas részeit, ahol jogellenes életvitelszerûen tartózkodni. A lista, a tervek szerint, a jövőben tovább bővül majd. Mint elhangzott, a rendeleti szabályozás azért indokolt, mert a rendőrség jelzései alapján, alkalmanként Hévízen is előfordul ez a jelenség.

 

Az ülésen elfogadták az Aquamarin Szállodaipari Kft. 2013-as üzleti beszámolóját is.

 

Szavaztak a következő nevelési évben indítható óvodai csoportok számáról is. Mint elhangzott: a Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda bölcsődei tagintézményében a 2014/2015. nevelési évben 2 csoport indulása lenne indokolt maximum 26 fővel, az óvodában pedig 7 csoporté legfeljebb 191 gyerekkel. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az óvodai csoportra megállapított maximális létszám a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal átléphető. Pontos adatok az áprilisi 28-29-ei beíratást követően állnak majd a rendelkezésre. Jelenleg egyébként az óvodában 143, a bölcsődében 22 gyerek van.

 

Elfogadta a testület Hévíz városfeljesztési stratégiai programtervét, melynek hosszú távú célja, hogy a város 2030-ra Európa tíz legismertebb és legkedveltebb, magas minőségû, exkluzív szolgáltatáskínálatot nyújtó gyógyfürdőhelyeinek egyikévé váljon.

 

A képviselők döntése értelmében megváltozik a Kölcsey utcai taxi kiállási hely forgalmi rendje, a két taxisor közötti forgalmi sávon ugyanis a tiltó táblák ellenére is jelentős az áthaladó forgalom. A szabályszegők figyelmen kívül hagyják a tiltó táblákat, és így közelítik meg az autóbusz-pályaudvart, az Erzsébet Hotel zöldterületén kialakított parkolókat, valamint a kereskedők és áruszállítók az átriumban lévő üzleteket, ez pedig rendkívül balesetveszélyes. A taxikba be- és kiszálló utasok testi épsége sincs biztonságban. A döntés értelmében és az érintettek beleegyezésével az utca végét fizikai útzárral - beton virágvázával – zárják le.

 

Tárgyaltak a civil szervezetek támogatásáról is. A grémium a Hévíz Térségi Zonta Klub Egyesületnek 400 ezer, a Hévíz Közbiztonságáért Polgárőr Egyesületnek és a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Mûvészeti Társaságnak pedig 1 millió 200 ezer forintot biztosít, míg a Rákóczi Szövetség esetében a polgármesteri keret terhére 50 ezer forint odaítéléséről döntöttek. És érkezett még egy kérelem a Magyar Íjász Szövetségtől, miszerint Hévízen szeretnék megrendezni az országos íjász döntőt, tájékoztatott a polgármester, hozzátéve: nyáron több mint 300 versenyző és családtagjaik érkeznének a városba, ami nemcsak a helyi sportélet szempontjából lenne jó, hanem mint turisztikai látványosság is. Vidéken még soha nem rendeztek ilyen versenyt. A város – a képviselők döntése értelmében - 700 ezer forinttal támogatja a rendezvényt.

 

Cimkék

testületi ülés