MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A taxis és a pincér is egyetért

Sikerrel mutatkozott be a fürdőváros és irodalmi folyóirata, a Hévíz a közelmúltban megrendezett Göteborgi Könyvvásáron, amelyen Magyarország volt a díszvendég.

Az alkalmat néhányan arra használták fel, hogy támadják hazánk menekültpolitikáját. A hévízi delegációt vezető Papp Gábor polgármester szerint azonban ez csak egy hangos kisebbség véleménye volt, a többség egyetért a kormányzati intézkedésekkel.

– Mi a megnyitó napján érkeztünk, így a hírekből és az otthoni aggódó telefonokból értesültünk arról, hogy Masha Gessen amerikai–orosz író beszédében kikelt hazánk menekültpolitikája ellen, s a magyar stand megnyitóján is tiltakoztak páran – idézi fel Papp Gábor. – A hírekből úgy tûnt, mindez óriási botrányt kavart a könyvvásáron, ám a személyes beszélgetések során ennek nyoma sem volt, az elutasítás legcsekélyebb jelét sem tapasztaltuk.

Európa második legnagyobb könyvvásárára tizenkilenc magyar író utazott ki a Balassi Intézet támogatásával, köztük több olyan nemzetközileg elismert alkotó, akit a Hévíz folyóirat is a szerzői között tudhat. A fürdőváros kettős céllal vágott neki a rendezvénynek: egyrészt az elmúlt időszakban belföldön és határainkon túl is egyre népszerûbbé vált periodikát kívánták nyugaton megismertetni, ezért született meg az angol nyelvû kiadvány ötlete. Ezzel párhuzamosan pedig a Balatonfüreddel közös turisztikai standon a fürdőváros idegenforgalmát mutatták be a könyvvásáron megfordult sok ezer érdeklődőnek.

– Az elmúlt években sokat dolgoztunk a skandináv piac meghódításán, s továbbra is minden lehetőséget megragadunk erre, amihez nagy segítséget kapunk a stockholmi nagykövetségünktől – hangsúlyozza Papp Gábor.

A vásáron Kepli József János alpolgármester Hévízről és térségéről tartott turisztikai prezentációkat, a folyóiratot Szálinger Balázs főszerkesztő mutatta be, a különszám szerzői közül pedig Szécsi Noémi, Nádasdy Ádám és Fehér Renátó olvasott fel.

A migrációs krízis persze állandó témája volt a diskurzusoknak a rendezvényen, de előhozta a taxisofőr és az étteremben a pincér is, meséli a városvezető.

– Elmondták, hogy egyetértenek a Magyarország által képviselt bevándorlás-politikával, értik, miért zárjuk le határainkat és regisztráltatunk, hiszen abban a helyzetben, amiben vagyunk, ez a helyes út. Negatív véleménnyel sehol nem találkoztunk, sem a vásáron, sem azon kívül. Ezt csak bizonyos politikai körök és az azokat támogató médiumok érzékeltetik – fogalmaz Papp Gábor, aki más külföldi útjain is hasonló tapasztalatokat szerzett. Mint mondja, a nyugaton, Németországban és Skandináviában élők a hétköznapok szintjén kevésbé befogadóak, mint azt a politika sugallja és szeretné. – Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy országaik erre a hatalmas menekültáradatra nincsenek felkészülve. Ők már kezdenek szembesülni a következményekkel, látják a szegénységet, a koldulást és tapasztalják, hogy növekszik a bûnözés.  Aggódnak. Féltik a saját és gyerekeik jövőjét a munka, a megélhetés és az egészségügyi helyzet szempontjából is – sorolja a polgármester, aki azt tapasztalta: a hévízi standot felkereső érdeklődők kifejezetten örültek, amikor meghallották, hogy Magyarországról érkeztek, egyből eszükbe jutott Budapest, a Balaton és a világhírû hévízi gyógytó. – Egyértelmûen pozitív tehát a megítélésünk, arra azonban figyelnünk kell, hogy ez így is maradjon, azaz, hogy a migránshelyzet ne nyomja rá bélyegét a turizmusra. Továbbá arra is gondot kell fordítanunk, hogy az egyes médiumokban megjelenő fals információkat megcáfoljuk.

A polgármester szállodavezetőktől értesült arról, hogy néhány német nyelvterületen élő vendég lemondta hévízi utazását, mert a hírekből úgy tudja: nemcsak a migránsok, hanem mindenki előtt le vannak zárva az országhatárok. Mások pedig a vélt lassú átkelés miatt nem indultak útnak. Papp Gábor úgy gondolja: ez a helyzet erősítheti a Hévíz-Balaton Airportot, hiszen a légi közlekedésben a határokon kialakult esetleges fennakadás nem jelent akadályt.

– Nekünk most egy feladatunk van: a valóságot közvetíteni a piacok felé. Azt, hogy Hévíz továbbra is egy nyugodt, barátságos, rendezett, biztonságos és színvonalas szolgáltatásokat nyújtó kisváros. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot több külföldi sajtóorgánummal, s készítettünk idegen nyelvû, német, orosz és angol kampányfilmeket is – fogalmaz a polgármester.

A fürdőváros intenzíven kíván jelen lenni a cseh, a lengyel, a szlovák, a szlovén, a német, valamint a skandináv, az orosz és a kínai piacon egyaránt, hiszen a cél egyértelmûen az, hogy továbbra is a legismertebb és legkeresettebb vidéki város legyen Magyarországon.

– Az első nyolc hónap adataiból látszik, hogy a belföldi, a cseh és a szlovák vendégeknek köszönhetően mostanra nagyjából pótolni tudtuk az orosz piacnál tapasztalt visszaesést, hiszen mindössze 4-5 százalékkal maradunk el a tavaly ilyenkori vendéjszaka-számoktól – szögezi le Papp Gábor. – Ha az elkövetkező három hónapban nem történik semmi baj, azt gondolom, idén is egymillió fölé megyünk…

A Hévíz folyóirat angol nyelvû különszámát kétszer is bemutatták a Göteborgi Nemzetközi Könyvvásáron. A periodikáról Szálinger Balázs beszélt, a kiadvány szerzői pedig felolvasást tartottak.

Papp Gábor szerint a hangos kisebbséggel szemben a többség külföldön is egyetért a magyar kormány menekültpolitikájával

Forrás:Varga Lívia