MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Alternatív ’56 – megjelent a Hévíz antológiája

A másik forradalom - Alternatív ’56 címmel mutatta be a forradalom 60. évfordulója kapcsán megjelent könyvét a Hévíz folyóirat.

A hévízi bemutatón Papp Gábor, Hévíz polgármestere, Vörös András, a Cser Kiadó vezetője és Szálinger Balázs, az antológia egyik szerkesztője vett részt.

A másik forradalom – Alternatív ’56 címû könyv a Hévíz folyóirat szerkesztőségének második antológiája, amelynek megjelentetését Hévíz város önkormányzata támogatta, ezzel is tisztelettel adózva ’56 hősei előtt a jubileumi évfordulón – jelezte Papp Gábor polgármester.

Elmondta: Hévíz város önkormányzata mecénásként örömmel támogatta e könyv megjelenését, hiszen a célkitûzés az volt, hogy a 2012-ben megújult Hévíz irodalmi folyóirat az országos irodalmi élet palettájára kerüljön, a kortárs magyar irodalom képviselői méltó teret kapjanak a város és az ország kulturális életében.

A folyóirat eddigi számai, a korábbi, angol nyelven is megjelent antológia és jelen kiadvány is bizonyítja, hogy az önkormányzat elérte célját, s a magyar, sőt a határon túli irodalmi életbe új szín, minőség, érték megteremtését segítette és segítheti elő a jövőben is.

A könyvben többek között Kemény István, Bereményi Géza, Háy János, Babiczky Tibor, Berg Judit, Vámos Miklós, Bödőcs Tibor munkája is megjelenik.

Vörös András, a Cser Kiadó vezetője arra hívta fel a figyelmet: a folyóirat jelen antológiája mûfajteremtőnek mondható hazánkban, ugyanis az ebben található munkák az alternatív történelem mûfajába tartoznak, s ez – bár a mûfaj maga világszerte jól ismert és kedvelt –, hazánkban még nem nevezhető „felkapottnak”.

  • A téma izgalmas: mi lett volna, ha ’56-ban másként alakulnak a dolgok? Erre próbálnak választ adni az írók, ki-ki a maga egyéni meglátásával, stílusával – mondta.

Szálinger Balázs szerkesztő elsőként az önkormányzatnak és a kiadónak mondott köszönetet a támogatásért és azért, hogy az alapgondolathoz, azaz az alternatív történelem ’56 témájához pozitívan álltak hozzá.

  • A „mi lett volna, ha” kérdés meglehetősen történelmietlen, de az is igaz, hogy mi magyarok mégis szeretünk elgondolkodni ezen. Éppen az irodalom az, amely képes e gondolatokat formába önteni, az irodalmi fikció az, amely a „mi lett volna, ha” kérdésnek stílust, érdekességet ad – fogalmazott.

Szálinger Balázs elmondta: a kötetben megjelent mûvekhez a Fortepan korabeli fotóit használták fel, ezek azonban némi változtatáson estek át, ezzel is érdekesebbé téve az írásokat.

A kötet október 24-től a könyvesboltokban is kapható.