MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Bemutatták a Hévíz Antológiát

Március 12-én, múlt csütörtökön az év egyik legnagyobb közönséget vonzó könyvbemutatójára került sor Budapesten - nagyszabású felolvasóest keretében bemutatták a Hévíz Irodalmi Antológiát.

A Magvető Kiadó által a hévízi önkormányzat támogatásával megjelentetett kötet ünneplésére mintegy százötvenen voltak kíváncsiak a Roham Bárban. Az estet a Morcsányi Gézával való rövid beszélgetés vezette fel. A kiadó leköszönt igazgatójának a Hévíz Irodalmi Antológia volt az utolsó kötete. Morcsányi mesélt a kiadás előzményeiről, ezen belül a múlt nyáron Hévízen tett látogatásáról, méltatta a Hévíz folyóiratot kiadó önkormányzatot. A rendezvényen a sorok között ült a Magvető új igazgatója, Nyáry Krisztián is, akit a kötetein túl onnan is ismerhetnek a hévíziek, hogy másfél évvel ezelőtt írásainak felhasználásával interaktív tárlat nyílt a Gróf Festetics György Kulturális Központ múzeumában.

 

Az est háziasszonya, Szederkényi Olga aztán párosával hívta ki a fellépőket. Minden felolvasónak feltett valami Hévízzel, a vízzel, a fürdéssel kapcsolatos kérdést - ezekre többnyire rövid és frappáns válaszokat kapott. A kötetben szereplő nyolcvannyolc szerzőből tízen olvastak fel. Babiczky Tibor és Bereményi Géza volt az első pár, a zalaegerszegi Farkas Balázzsal együtt színpadra lépő Erdős Virág a következő Hévízben megjelenő versét olvasta fel. A vadonatúj verset felolvasó, tavalyi Hévíz-díjas Háy János párja a szintén zalai Gelencsér Milán volt - akinek az első verse amúgy a Hévízben jelent meg két évvel ezelőtt, és azóta több irodalmi folyóiratban is közölt. A Cserna-Szabó András és Szálinger Balázs által szerkesztett Hévíz legelső anyaga Kemény István Csőd címû verse volt - az antológia is ezzel kezdődik, a szerző természetesen ezt a verset olvasta fel. A vele színpadra lépő Szőcs Petra a saját verse mellett a tavaly elhunyt Borbély Szilárd Hévízben megjelent versét hozta el. Az utolsó pár tagjai Várnai Réka és Nádasdy Ádám voltak. Várnai Réka szintén egy Hévíz-közléssel kezdte irodalmi pályáját: a tavalyi utolsó számban megjelent novelláját olvasta fel, a folyóiratban interjúval és Dante-fordítással is szerepelt Nádasdy Ádám most felolvasott mûve a Magamat féltem címû vers volt, ezzel kezdődött az egyik tavalyi Hévíz.

A Hévíz Irodalmi Antológia februárban jelent meg, és a Hévíz irodalmi folyóirat elmúlt három évéből nyújt válogatást. Nyílt víz alatt a folyóiratban megjelent versek és novellák nyitják az összeállítást, Hullámverés a címe az interjúkat, esszéket tartalmazó blokknak, a kötetet pedig az Öböl zárja, ide kerültek a helytörténeti jellegû, Hévízhez, a Balatonhoz, Zalához kapcsolható írások. A nyolcvannyolc szerzőből mintegy tíz zalai vagy Zalához köthető.

A Hévíz Irodalmi Antológiát március 23-án a hévízi könyvtárban mutatják be, majd a következő hónapban, április 14-én a zalaegerszegi, április 17-én a keszthelyi könyvtár került sorra.