MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Dideregve, ködben, fagyban készültek az alkotások

Neves festőmûvészek, rajztanárok és amatőr festők, több mint ötven mûvész vett részt az idei évben első alkalommal megrendezett Hévízi Téli Festőversenyen.

Az első adventi hétvégén tartott festőverseny ötlete a Magyar Csárda vezetőjétől, Józsvainé Kislőrincz Edittől származik, akinek kezdeményezését az önkormányzat is felkarolta és támogatta.

  • Tíz éve vezetjük férjemmel a Magyar Csárdát, ahol ugyancsak tíz éve galériát is üzemeltetünk. Ez nem véletlen: én magam is komolyan érdeklődöm a mûvészetek iránt, szabadidőmben szívesen festek, és, igaz, számomra is meglepetésként, ugyanakkor óriási megtiszteltetésként, bekerülhettem az Országos Képző- és Iparmûvészeti Társaság elnökségébe, így már szervezett keretek között is koordinálhatom a mûvészek megjelenési lehetőségét – vallja az előzményekről Edit asszony.
  • A Magyar Csárda galériájának tíz éve alatt legalább negyven mûvész állított ki nálunk, nagy részükkel azóta is aktív kapcsolatot ápolunk. Nekem magamnak a festés az üzleti élet rohanása után, mellett igazi nyugtató, azok pedig, akik szintén ezzel foglalkoznak, úgy vélem, méltóak arra, hogy segítsünk nekik megmutatkozni és bemutatkozni a közönség előtt is. Ezért csinálom lelkesen a galériát egy évtizede, s ezért is vállaltam fel többek között az első téli hévízi festőverseny szervezését is – folytatta.

Példát a velencei-tavi, korábbi években megrendezett, azóta, sajnos, már abbahagyott festőverseny adott. Ezt alapul véve indult el a komoly, körültekintő szervezés Hévízen.

Hévízre végül 56 festő érkezett, akiknek egyetlen nap állt rendelkezésükre ahhoz, hogy az általuk választott technikával kész képet fessenek, és azt bekeretezve közönség elé is állítsák. A téma mi más is lett volna, mint Hévíz maga. Akadtak sokan, akik a hideg téli hétvégén az egregyi szőlőhegyre kirándultak „mintát venni”, vagy a zsilip környékére mentek ki, a Szent Lélek templomot vagy éppen a tavat és az arra épült tornyos házakat vitték vászonra, de akadt, akit a jégpálya ihletett meg. Ami a technikát illeti, akvarell, olaj, diópác, sőt, selyemfestés is szerepelt a választott megjelenítési formák között.

A képeket szakértő zsûri tekintette meg (Pilaszanovich Irén mûvészettörténész, Gonda Zoltán képzőmûvész és Scheffer Anna, az OKIT elnöke), s az alkotók tehetségét, ügyességét mutatja, hogy a legtöbb elkészült munkát zsûrizésre alkalmasnak találták.

  • Valóban versenyt láthattunk, hiszen időre kellett minőségi munkát leadniuk a jelentkezőknek. Nagyon örülök, hogy igazán nívós alkotások kerülhettek ki a mûvészek keze alól – jelezte Jószvainé Kislőrincz Edit.

Az első hévízi téli festőverseny tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendezvény kiválóan tud illeszkedni a hévízi kulturális programok sorába, mi több: gazdagítja a város téli kínálatát is. Ami pedig ugyanolyan fontos: a verseny megszervezése és lebonyolítása azt is megmutatta, hogy a városban mûködő szervezetek, szállodák, magánszemélyek nemes célokért milyen komoly összefogásra képesek.

  • Nagyon szeretném megköszönni ezúton is mindenkinek a segítségét, felajánlását, különösen az önkormányzat és Papp Gábor polgármester pozitív hozzáállását. A mûvészek az általuk készített képekből egyet-egyet felajánlottak, így mindazok, akik részt vettek a szervezésben és a lebonyolításban, egy-egy kiváló alkotással lesznek gazdagabbak, hiszen a festmények hozzájuk vándorolnak  – mondta Józsvainé.
Nézze meg galériánkat!

 

Cimkék

advent