MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Főváros rang Hévíznek

Jubileumához érkezett a Magyar Dal Napja rendezvény, hiszen idén ötödik születésnapját ünnepli a Presser Gábor által megálmodott és önkéntesek munkájával létrehozott dalünnep.

Ez évben Hévíz lesz a rendezvény fővárosa: szeptember 14-én, illetve már az azt megelőző időszakban is számos nívós rendezvénnyel készülnek a Magyar Dal Napjára.

Az egész országot érintő program kiemelkedő eseményeiről és a hévízi érdekességekről tartott sajtótájékoztatót Presser Gábor, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. vezetője és Papp Gábor polgármester.

  • Szeptember második vasárnapját nyilvánítottuk öt évvel ezelőtt a Magyar Dal Napjává, ez most szeptember 14-ét jelenti. Számunkra az idei rendezvény kiemelt, hiszen jubileumot, ötödik születésnapot ünnepelhetünk – mondta Presser Gábor. – Minden alkalommal másik várost választunk a programsor fővárosává, ám ahhoz, hogy ezt a címet elnyerhessék a települések, pályázniuk kell. Hévíz olyan komoly és nívós pályázati anyagot nyújtott be a bíráló bizottságnak, hogy nem is volt kérdés, elnyerheti-e a címet.

A mûvész kiemelte a pályázati anyagot összeállító Festetics Mûvelődési Központ kollégáinak munkáját, úgy fogalmazott: az általuk elkészített anyag bármelyik később pályázó település számára minta lehet.

Presser Gábor szólt arról is, hogy számos város, sőt kisebb település kapcsolódik be idén is a Magyar Dal Napja rendezvényeibe, idén szimbolikus testvérvárosként Kassa is helyszíne lesz a programoknak. Új színfoltja lesz 2014-nek az első alkalommal Martonvásáron megrendezendő Népdal Napja, vagy a Vígszínház repertoárjába felvett első világháborús katonadalok bemutatása; utóbbiak – fogalmazott – szintén a magyar dalkultúra megőrzése érdemes darabjai.

  • Hévízen már az elmúlt hónapokban elkezdődtek a dalünnephez kapcsolódó programok, hiszen a helyi és környékbeli tehetségek bemutatkozására és válogatására került sor két alkalommal, a legjobbak a Magyar Dal Napján is közönség elé lépnek – mutatott rá Papp Gábor.

A polgármester érdekes elemként emelte ki a Magyar Dal Napja hőlégballon levegőbe bocsátását, a Hévízi-tó „körtáncba” fogását vagy a Keszthellyel együttmûködésben indítani kívánt Magyar Dal Napja hajóutat – ezeket a programokat szeptember 14. köré szervezi a város.

A polgármester ugyancsak köszönetet mondott a mûvelődési központ munkatársainak és mindazoknak, akik a pályázati anyag összeállításában bármilyen módon részt vesznek.

Hermann Katalin főként Varga Csilla, Szabó Diána és Peresztegi Zsolt közremûködését emelte ki, és szólt arról is, hogy a dalünnepi programokban a maga irodalmi eszközeivel a Hévíz folyóirat is bekapcsolódik: a Magyar Dal Napja előtt olyan összeállítással tiszteleg, melyben többek között híres magyar dalok, slágerek történetét, szövegét, szövegíróinak életét dolgozza fel és mutatja be.

A sajtótájékoztatón ezen túlmenően szó volt a nyár hátralévő heteinek hévízi programjairól is, melyek közül a Borfesztivált, az ehhez kapcsolódó bormustrákat, a Blues Fesztivált és a Munkácsy-kiállítást emelte ki a polgármester.