MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévíz elsősorban a Festetics-örökséget ápolja és hagyományozza

A helyi értékek fontosságára, közösség formáló és megtartó erejére hívta fel a figyelmet ma a Belügyminisztérium városunkkal tartott rendezvénye.

A helyi értékek fontosságára, közösség formáló és megtartó erejére hívta fel a figyelmet az a rendezvény, melyet a Belügyminisztérium és a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda városunkkal karöltve tartott ma.  

Az Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése címû projekt az év során több hazai települést érintett. A projekt stratégiai célja, hogy hozzájáruljon a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakulásához. A projekt keretében három kutatási program került végrehajtásra, illetve a kutatási tevékenységhez kapcsolódóan számos rendezvényt is megvalósítottak, ezek egyike a Hévízen is megtartott Nagyszabású, szabadtéri regionális rendezvénysorozat.

A rendezvénysorozat egyik célja, hogy az adott régió települései, településmenedzsmentjei között újabb kapcsolatok, együttmûködések alakulhassanak ki. A rendezvényen e témához kapcsolódó előadások is elhangzottak, melyeket a Belügyminisztérium szakértői, munkatársai tartottak.

A hévízi rendezvényen felszólalt többek között dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár és Számadó Róza, a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodájának főosztályvezetője, a vendégeket városunk nevében Kepli József János alpolgármester köszöntötte. A rendezvény keretén belül  a „Helyi értékek és a települések jövője” címû kerekasztal beszélgetésre is sor került.

A beszélgetésen moderátori vezetéssel a jelenlévőkhöz címezve hangoztak el kérdések, többek között, hogy mit nevezünk helyi értéknek, ezek milyen szerepet játszanak a település mindennapi életében, van-e közösségformáló és –megtartó erejük?

Papp Gábor polgármester a beszélgetés résztvevőjeként többek között rámutatott: Hévízen a helyi értékek feltérképezése folyamatos, évente megrendezi a város a hévízi hungarikumok bemutatóját, a listára olyan épületek, egyesületek, civil szervezetek, mûvek, gasztronómiai különlegességek kerülnek fel, melyek Hévíz és környékén kiemelten fontosak és országos viszonylatban is figyelmet élvezhetnek.  Ilyen többek között a Kis Helikon villa, Marton László és Molnár Jenő mûvészek hévízi alkotásai, a Berki sétaút, a Gabi villa, a Thermál Hotel, az Árpád-kori templom, az egregyi borozósor, de ilyen a díszítőmûvészeti szakkör, a Musica Antiqua, a hévízi mozizás, a fûtött lépcsősor, vagy épp a Flavius legenda, és természetesen a hévízi gyógyvíz, valamint a tradicionális hévízi gyógyászat, vagy a hévízi termelői piac.

A polgármester hangsúlyozta: Hévízen, sőt annak környékén is elsősorban a Festetics-örökség a legmeghatározóbb helyi érték, hiszen a család alapozta meg Hévíz gyógyászatát, vetette meg a polgári település alapjait. Értékeinket, azok tiszteletét a fiataloknak is tovább kell adni, meg kell keresni azokat az utakat, melyek segítségével az ifjabb korosztályhoz is el lehet juttatni az információkat.

A beszélgetések mellett a projektben részt vevő települések és a helyi Leader-csoport tagjai részvételével kiállítás is nyílt a Deák téren helyi termékekből, s a nap folyamán fellépett a Tiszta Forrás Népdalkör is.