MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévíz fejlődése önmagában is hungarikum

A várost és azokat az embereket ünnepelték május elsején Hévízen, akik a fürdőváros előbbre jutásáért, fejlődéséért dolgoztak.

A hagyományos városnapi ünnepség az egyházak képviselőinek áldásával kezdődött, Kiss László esperes-plébános és Péntekné Vizkeleti Márta lelkészasszony kért áldást a város polgáraira és vendégeire.

Az egybegyûltek előtt Papp Gábor polgármester köszöntötte az ünneplő Hévízt és annak lakóit.

Úgy fogalmazott: egy városért sok mindennel lehet tenni. Kiemelkedő tudással, ami mögött évek hosszú és kitartó tanulása van, fáradhatatlan szorgalommal, amely mögött mindig ott a lemondás a szabadidőről, a pihenésről. Áldozattal, bátorsággal, türelemmel. Mikor, mire van szükség.

  • Sokan mondják azt, hogy Hévíz szerencsés. De mi, akik itt élünk és dolgozunk, jól tudjuk, hogy az, ami miatt Hévíz egy sikeres, elismert város, nem a szerencsén múlik.

Természetesen van egy adottságunk, a gyógytó, amely ajándék, a jövőnk záloga. Nem herdálhatjuk el, mert tovább kell örökíteni gyermekeink számára.  Hogy mindezt jól és helyesen tegyük, nem elég a szerencsére várni. Kellenek hozzá az elképzelések, a kitartó munka, a kompromisszum készség, a felelősségvállalás – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: a város vezetése határozott elképzelésekkel, feladatokkal rendelkezik a jövőre nézve.

 

  • Több milliárd forint értékkel bíró fejlesztéseket tervezünk, amelyek a 21. század igényeihez igazodva átformálhatják városunkat. A 2016-os év egy olyan év Hévíz életében, amikor a jövőt több évtizedre meghatározó döntéseket kell hozni. Elkezdődött az utolsó Európai Uniós felzárkóztatást szolgáló finanszírozási ciklus, amelyet, ha megfelelő előrelátással és bátorsággal ragadunk meg, nagyot tudunk lépni a fejlődés útján. Ha elszalasztjuk, soha nem fog visszatérni számunkra.

Négy évvel ezelőtt alkottuk meg a város közlekedési koncepcióját, amely magába foglalja Hévíz hosszú távú fejlesztési elképzeléseit is. Az egyik sarokpontja, hogy levegyük a városunkról az átmenő forgalmat. Ha ez sikerül, Hévíz valóban európai szintû fürdővárossá tud válni, amely a vendégeink gyógyulását, pihenését képes biztosítani. Ehhez az elmúlt évek kormányzati beruházásainak köszönhetően megépültek a szükséges elkerülő utak, amelyek ki tudják már szolgálni a megnövekedett forgalmat. Elkészült az alpályaudvar, a helyi járathoz szükséges buszöblök. Terveink szerint új buszpályaudvart tudunk építeni a város délnyugati kapujához, ezáltal a gyógytó előtt valódi városközpont tud kialakulni, kiszolgálva a turisztikai és kulturális igényeket.

A jelenlegi autóbusz-pályaudvar kiköltöztetésével azonban egy olyan gyönyörû és igényes közösségi teret tudunk megvalósítani, amely amellett, hogy számos vízre épülő attrakciójával méltó főtere lehet városunknak, ki tudja szolgálni rendezvényeinket is egész évben, s környezetvédelmi kötelezettségünknek is eleget téve, nagy autós- és autóbuszos forgalomtól kíméljük meg a gyógytavat és környezetét.

Célunk, hogy az új belváros olyan turisztikai vonzerőként lépjen fel, amely a régi megtartása mellett képes megszólítani egy egészen új vendégkört is.

De addig még sok-sok munka van hátra, és sok olyan bátor, tettre kész, kitartó és szorgalmas hévízire van szükségünk, mint Önök!

Beszédét követően azoknak a hévízi, vagy Hévízhez kötődő polgároknak nyújtott át kitüntetést, akik az elmúlt időszakban munkájukkal már hozzájárultak Hévíz fejlődéséhez.

Hévíz Város Díszpolgára kitüntető címben részesült dr. Gyarmati József, a Szent András Reumakórház volt főorvosa, a Tóvédő Egyesület alapító elnöke. Közel négy évtizeden át végzett gyógyító és oktató tevékenységet Hévízen, elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hévízi-tó védelme érdekében végzett tevékenységével. 27 évvel ezelőtt a Hévízi-tó megmentését, a nyirádi bauxitbányászat beszüntetését kezdeményező tüntetés egyik szervezője, mely tüntetésnek köszönhetően sikerült felhívni a figyelmet a tavat fenyegető veszélyekre, s ezáltal sikerült megmenteni a hévízi gyógyászatot és magát a várost is.

A nyugalmazott főorvos ma is segít tanácsaival, tudásával a Hévízi-tó védelmében kapcsolatos kérdésekben.

 

„Hévíz Város Kultúrájáért” kitüntetést vehetett át Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, 2012 óta a Hévíz folyóirat főszerkesztője. Szerkesztőtársával, Cserna-Szabó Andrással együtt megújították a folyóiratot, mely azóta a kortárs irodalmi élet egyik legismertebb mûhelye, népszerû rendezvények szervezője és névadója. Az elmúlt négy évben a Hévízben több mint húsz zalai szerző közölt verset, novellát, kritikát, helytörténeti írást, és ugyanannyi, mintegy húsz szerző első folyóiratközlése kapcsolódott hozzá.

Szálinger Balázs nevéhez köthető a Hévíz Irodalmi Antológia kiadása. A Hévíz folyóirat angol nyelvû különszámának megjelentetésében is tevékeny részt vállalt, a különszámot sikerrel mutatták be a Göteborgi Könyvvásáron. A könyvvásáron történt hévízi megjelenés kulturális értéke egyedülálló és rendkívüli.

 

 „Hévíz Város Turizmusáért” elismerést kapott Lajkó Ferenc, 2009 óta a Hévízi Szobakiadók Szövetségének vezetője. E munkája mellett a Hévízi TDM Egyesületben, a Hévízi Turisztikai Kft.-ben, a Magánszállásadók Országos Szövetségében, a Zala Termálvölgye Egyesületben és a Hévíz-Balaton Zalai Dombhátak Egyesületben is társadalmi munkában képviselte, képviseli és segíti a hévízi szobakiadókat, és ezáltal Hévíz Városát.

„Hévíz Város Fejlesztéséért” díjat vehetett át Josef Mutsch, a hévízi székhelyû Mutsch Ungarn Reisen cég alapítója. A cég a németajkú vendégek Hévízre utaztatásában játszik ma is óriási szerepet. Kezdettől fogva támogatta a reptér fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket. A Mutsch Ungarn Reisen 2006-os kezdeményezése nyomán született meg a régió első légi marketing alapja, mely a repülőjáratok promóciójára indított németországi reklámkampány finanszírozásában segít. Az utazási iroda közremûködésével több német nagyvárosból van közvetlen légi kapcsolata a régiónak. A cég idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját.

„Hévíz Város Közszolgálatáért” díjban részesült Szenecsár Lászlóné, a GAMESZ volt munkatársa. A város önkormányzati intézményeinél munkaügyi feladatokat látott el. Szakmájában elismertséget szerzett, munkája maradéktalan elvégzése mellett a saját intézménye, valamint más intézmények dolgozóinak ügyintézéseit segítette, készítette. Derûs, segítőkész egyénisége jó minta és példa lett az újabb kollégák számára. Nyugdíjba vonulása után, napjainkig is segíti volt kollégáit, tanácsot ad bonyolult munkajogi ügyekben, Személyisége, munkához való hozzáállása, közösségépítő ereje miatt jó példa mindenki számára.

A kitüntetettek nevében dr. Gyarmati József mondott köszönetet.

  • Nagyon jólesik, hogy ez a megtiszteltetés attól a közösségtől és képviselőitől származik, akik között az életünket éljük és akikkel naponta együtt dolgozunk. Hévízinek lenni, itt dolgozni külön szerencse, mert fürdőhelyünk az elmúlt 40 évben olyan sikeres és szédületes fejlődést produkált, ami önmagában már „hungarikum” –fogalmazott a kitüntetett.

Gyarmati József felidézte: sok megpróbáltatást is ki kellett állni, mire Hévíz jelenlegi állapotába került. A nyirádi bauxitbányászat és annak majdnem tragikus következményei, a tüntetés a tóért, a fürdőépületek tûzvész általi pusztulása, aztán a kórházi rendszer átalakítása, mely nehézségek leküzdése után minden generáció jobb állapotot hagyott végül hátra, mint amilyent ő átvett.

Méltató és köszönő beszédét a hévízi Classical Moods kamarazenekar mûsora követte, majd a vendégeket, kitüntetetteket koccintásra invitálták, melyen dr. Varga Andrea, a keszthelyi járási hivatal vezetője mondott pohárköszöntőt.