MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévíz Irodalmi Díj

Szántó T. Gábor író, költő, a Szombat címû folyóirat főszerkesztője vehette át szerdán a Hévíz irodalmi folyóirat idei díját A leghosszabb éjszaka címû novellájáért.

A díjátadó alkalmából Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a folyóirat több mint két évtizeddel ezelőtti alapítása után 2011-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy megújítja a lapot, 2012 óta Szálinger Balázs a kiadvány főszerkesztője. A Hévíz folyóirat irodalmi díját - amelyet az önkormányzat alapított - ezúttal harmadszor adták át, s mint minden esztendőben, úgy ezúttal is az előző évfolyam lapszámaiban publikált írásokból választotta ki a díjra érdemes alkotást a bíráló bizottság.

Cserna-Szabó András a lap szerkesztőjeként felidézte, hogy Szántó T. Gábor A leghosszabb éjszaka címû novellája a történelem "sûrítése", egyetlen napban benne van Közép-Európa 20. századi története. Szálinger Balázs ugyanakkor arról beszélt, hogy a díjazott novella "nem beszél, hanem ábrázolja" a történelmet az irodalom eszközeivel.

A novella egyik szereplője az a felvidéki magyar házaspár, akiket a második világháború utáni Magyarországra telepítenek ki. Amikor új lakóhelyükre viszik őket, a vályogházban ott találják még azt a kitelepítésre váró sváb családot, amelynek tagjaiért csak másnak jönnek, hogy elszállítsák őket Németországba, így kénytelenek egy fedél alatt tölteni az éjszakát.