MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévízfürdő – állandó tárlat a korabeli településről és gyógyításról

Hévízfürdő múltját mutatja be az a kiállítás, mely tegnap óta fogadja a látogatókat a Hévízi Muzeális Gyûjteményben. Az állandó tárlat különleges csemegéket kínál az érdeklődőnek. A kiállítás a helytörténeti bemutató mellett a csodás gyógyulásokról írt leveleket is a közönség elé tárja, bemutatja, kik azok a hírességek, akik a korabeli Hévízen megfordultak.

A teljesség igénye nélkül: járt itt Csokonai Vitéz Mihály, Eötvös Károly, Kemény Zsigmond, gróf Széchenyi Béla, gróf Bethlen István, Rippl-Rónai József, József főherceg és felesége, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Farkas Bertalan, sőt, a Dalai Láma is ellátogatott a híres fürdőhelyre.

Az évszázadok óta messze földön híres Hévíz és hévízi fürdő kultúrájába, gyógyászatába is bepillantást enged a kiállítás: bemutatja a Monarchiabeli fürdőkben használatos gyógyvizes palackokat, poharakat, külön részben, felfüggesztett modell segítségével mutatja be a híres súlyfürdőt. A „kurszalonok” világát régi bútordarabokkal, korabeli bábukkal eleveníti fel, s még a régi a fürdőbazárban kapható tárgyakból is láthatunk jó párat.

Külön hely jut a Hévízről megjelent könyveknek, füzeteknek, prospektusoknak, képeslapoknak. Egy monitoron több mint 600 hévízi képeslap váltja egymást az 1890-es évektől az 1980-as évek lapjaiból. Eredeti, hévízen talált római kori pénzeket, egy népvándorlás kori bögrét, az 1700-as évek végétől több eredeti iratot, köztük az 1795-ből származó, 28 oldalas, Babotsay József tollából származó füzetet is felfedezhetünk itt, s láthatjuk Richard Bright angol orvos utazó 1818-ban megjelent könyvét, amelyben Hévízt is megemlíti, nagyon figyelemre méltónak találva a melegforrást, melynek kifolyó vizére azonban akkor még malom épült az utazó feljegyzései szerint.

A felújított, jelentősen gazdagított tárlatot ki más is ajánlhatta volna jobban a közönség figyelmébe a megnyitó napján, mint dr. Juhász Árpád geológus, akinek a karsztvíz kivételek idején óriási szerepe volt a Hévízi-tó megmentésében, s aki azóta is figyelemmel kíséri a tó sorsát.

Az állandó tárlatot ajánljuk mind a hévíziek, mind a nálunk megforduló vendégek figyelmébe!

Nézze meg galériánkat!

 

Cimkék

kultura