MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hinni kell a magyar hősök bátorságában

1956 megtanított minket arra, hogy a szabadságunkat, a hazánkat nem ajándékba kaptuk, azért harcolnunk kellett.

 

  • Harminc év után a történelem hazánkat ismét az európai harcok fő sodrába lökte. A magyaroknak ismét elsőként kell bátornak lenni Európában. Tavaly nyáron ki mertük mondani azt, hogy meg kell védenünk a határainkat. Tesszük ezt azóta is, és valljuk, hogy nem csak hazánk, de Európa határait is meg kell védeni. Ehhez a sziklaszilárd elhatározáshoz az október 2-ai népszavazáson 3,3 millió ember adott megerősítést a magyar kormánynak – emelte ki az 1956-os forradalom 60. évfordulóján tartott városi ünnepségen Papp Gábor polgármester.

Hangsúlyozta: október 23. a szabadság ünnepe. A hősöké, akik vállalták a személyes áldozatot azért, hogy a következő nemzedéknek jobb legyen. Tíz évvel ezelőtt azonban nem tudott a magyar nemzet méltósággal ünnepelni. 2006-ban a Gyurcsány-kormány erőszakot, rendőrterrort, vízágyút, és gumilövedékeket vetett be a békés tömeg ellen.

  • Fél évszázad után újraélhettük az igazságtalanságot, a túlerővel szembeni tehetetlenséget, és mindez arra mutat rá, hogy ünnepeink nem csak a tiszteletadást, az emlékezést jelentik, hanem azt az üzenetet is hordozzák, hogy vigyáznunk kell, mert a terror visszatérhet.

Mint mondta: a magyaroktól azonban a szabadság eszméjét, ’56 hőseit senki nem veheti el. Egy egész generáció hozta meg az áldozatát a mi szabadságunkért. Éppen ezért tőlünk senki nem várhatja el, hogy erről a szabadságról lemondjunk, hogy hőseink áldozatát felejtve, brüsszeli parancsra átadjuk hazánkat olyan idegeneknek, akik nem tisztelik kultúránkat, és törvényeinket.

  • Ahhoz, hogy egy eszmét átörökítsünk nemzedékeken át, ahhoz tudnunk kell ünnepelni. Hittel és hálával. Hinni kell a magyar nemzetben, és hinni abban, hogy vannak olyan nemzeti ügyek, ahol nincs helye a pártpolitikának. Hinni kell a magyar nép értékében és alapelveiben. Hinni kell a magyar hősök bátorságában, mert ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak.

A polgármesteri beszéd utolsó mondata egyben az 1956-os Emlékbizottságnak a pesti srácokról, az '56-os forradalom hétköznapi hőseiről szóló filmjének szlogenje is, a beszédet követően e filmet a közönség is megtekintette a Városháza térre kihelyezett kivetítőn. Az ünnepség Huzella Péter  által előadott, Nagy Gáspár és Zalán Tibor megzenésített verseit tartalmazó összeállítással és koszorúzással zárult.