MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hit nélkül jövőnk sincs

Szentmisével és a templomkertben álló Szent István emlékmû megkoszorúzásával vette kezdetét az államalapítás tiszteletére rendezett hévízi ünnep.

A résztvevők ezt követően a Városháza térre vonultak, ahol elsőként Manninger Jenő országgyûlési képviselő, miniszteri biztos mondott beszédet.

A képviselő ebben többek között Hévíz érdemeit, a turizmus területén tett erőfeszítéseit és eredményeit méltatta, s kiemelte, hogy a város olyan értékeket hordoz, melyeket sem országos, sem európai szinten nem kell szégyellni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy értékeink, nemzetünk eredményei, azok megtartása a ma Európájában különösen fontos feladatnak bizonyulnak, azok a keresztény erkölcsök pedig, amikre Szent István király épített a magyar államot, elengedhetetlenül fontosak ma.

  • Európa még az alkotmányába sem engedte meg a keresztény gyökerekre való hivatkozást. Az Európában ma hatalmat birtoklóknak nincs hite, filozófiájuk a jólétre és a liberális szemléletre épül, mely azonban a társadalmat, a közösségeket nemhogy nem támogatja, de rombolja, védtelenné teszi másokkal szemben. A mai európai helyzet ékes bizonyítéka ennek – mutatott rá. Véleménye szerint a hittel gondolkodás, a szabadságba, a nemzeti önrendelkezésbe vetett hit megléte ad lehetőséget arra, hogy ebben a helyzetben többek között mi, magyarok megmaradjunk és őrizzük ezeréves államiságunkat, kultúránkat.

A hit, a tanítások fontosságát emelte ki beszédében Kepli József János alpolgármester is.

Szólt a Szent Korona nemzetet, népet, hazát összetartó erejéről, Szent István király érdemeiről, utóbbiak közül a leglényegesebbnek hazánk Európához csatolását nevezve meg, mellyel első királyunk megadta erkölcsi és kulturális fejlődésünk irányát, az európai nemzetekhez tartozás érzését, amely azóta is meghatározza Magyarország helyét a világban.

István érdemei között említette, hogy megalapította a máig mûködő közigazgatási rendszerünket, és elterjesztette a katolikus egyház tanításait az országban.

  • Olyan mély gyökeret vert a magyar népnek itt, Európa szívében, amelyet nem tudtak kitépni sem a király nélküli évek, sem a török uralom, sem a világháborúk és a trianoni ország csonkítás, de még a kommunista diktatúra sem – hangsúlyozta.

Rámutatott: Európa ma hatalmas kihívásokkal néz szembe. Magyarország helyzete és szerepvállalása, példaértékû lehet, más európai nemzetek számára is. M

 

  • Magyarország egy befogadó ország, olyan nemzet mely készséggel segíttette, integrálta a különböző nemzetiségû, vallású emberek tömegeit annak érdekében, hogy egy zászló alatt, közösen boldoguljunk, érjünk el sikereket. Ez mára sem változott. Az országunk nem zárkózhat el Európától, de a világ többi részétől sem. A nemzetközi geopolitikai helyzet azonban úgy hozta, hogy most Magyarországon Európa, de az egész világ szeme. Egy országon mely bár aktív tagja egy Uniós és Euro atlanti szövetségnek, most is mint oly sokszor a történelem folyamán, nem engedi önrendelkezési jogának megsértését, és minden eszközzel küzd a polgárai érdekeit szolgáló igaza mellett. Igen is beleszólásunk kell, hogy legyen abba, hogy országunkat kikkel osztjuk meg! Erre nemsokára lehetőségünk is adódik ez év október 2.-án.- Fogalmazott az alpolgármester.

 

Kepli József János szólt arról is, hogy Hévíznek nincs miért szégyenkeznie, hiszen a város mindig kiállt érdekei mellett. Példaként hozta 1989-et, amikor meg kellett menteni a hévízi gyógytavat, illetve azokat az erőfeszítéseket, melyekkel Hévíz elérte, hogy ma a főváros után a második legfontosabb turisztikai célállomásként tartsák számon.

  • Sikereinket most azzal is elismerik, hogy a kormány kiemelt gazdasági ágazatként tekint a turizmusra, és átalakításához jelentős hévízi segítséget is kér. Az államalapítás ünnepe emlékeztet minket arra, hogy hol a helyünk a világban. Kis országként is hatalmas tetteket tudunk végrehajtani, aminek a jelenleg zajló Riói Olimpia is ékes bizonyítéka – mondta.

Beszédét követően került sor hagyományosan az új kenyér megszentelésére, a ceremóniát Kiss László esperes végezte, a kenyeret megáldotta Péntekné Vizkeleti Márta református és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész. Ezt követően az első kenyeret a polgármester szegte meg, aki az alpolgármesterrel és a jelen lévő képviselőkkel minden ünneplőt meg is kínált belőle.

Az ünnepségen fellépett a Nagyváthy Néptáncegyüttes és Koroknai Árpád énekes, aki az István, a király címû rockoperából énekelt jól ismert dalokat a közönség nagy tetszésére.

Nézze meg galériánkat!