MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hőseinkre emlékeztek

Sok százezer katonának már csak a halálhíre térhetett haza.

„Az első világháborúba induló egregyi és hévízszentandrási férfiak még önként, dallal, muzsikával vonultak be katonának és indultak a csataterekre, s nem is sejtették, hogy a „villámháború” négy évig tartó véres küzdelembe torkollik, hogy a csatatéren a halál arat, hogy sok százezer katonának már csak a halálhíre tér haza.”

A hévízi hősök alakját Fisli István önkormányzati képviselő, a kulturális és sportbizottság elnöke idézte fel az I. és II. világháború egregyi áldozatainak emlékparkjában, a Hősök és áldozatok napja alkalmából tartott megemlékezésen tegnap délután. Leszögezte: az emlékezés „mindenkor szent kötelességünk, hiszen apáink, nagyapáink a legszentebb dolgot áldozták fel, életüket adták hazánkért, otthonainkért és értünk, utódokért”. Emlékeztetett: 1918-ig összesen több mint 67 millió katonát állítottak fegyverbe. Az Osztrák-Magyar Monarchia 51 milliós népességéből 9 millió katona vett részt a háborúban. A történelmi Magyarország 670 ezer katonát veszített el. A hadba vonult magyar férfiak közül minden ötödik ember halt hősi halált. Húsz százalékuk megsebesült, és közel ugyanennyien estek hadifogságba. A történelmi Magyarország területéről 743 ezren sosem láthatták újra szeretteiket. Ők a háborúban, vagy hadifogságban vesztették életüket. A második világháborúban pedig hazánk embervesztesége majdnem egymillió főre rúgott.

 

              

 

– Ezek a puszta számok, amikor azonban mi elhelyezzük koszorúinkat, elsősorban a saját rokonainkra, őseinkre gondolunk – folytatta Fisli István. – Azokra, akik nemzedékek hosszú során át életük példájával tanítottak meg minket szinte mindenre. Az ő emberségük példája igazít el bennünket a mindennapokban.

A képviselő felidézte: míg az I. világháborúban elesetteknek törvény alapján állítottak a településeken emlékmûvet, addig a II. világháború áldozatainak közel fél évszázadon át még a sírját sem lehetett ápolni. „Ma, 27 évvel a rendszerváltás után kötelességünk az emlékezés”, hangsúlyozta.

– A hősök, azaz minden, hazánkért életét áldozó embertársunk halála akkor nyeri el értelmét, ha mi, utódok mindannyian hozzá tudjuk tenni országunkhoz, városunkhoz, közösségeinkhez a saját értékes kis morzsáinkat, s ha kormány, önkormányzat és minden állampolgár egymásra talál a hazáért folytatott építkezésben, akkor emelt fővel emlékezhetünk mártírjainkra – mondta Fisli István, majd az óvodások mûsorát követően Lázár László képviselővel megkoszorúzták a hősök és áldozatok emlékmûvét.