MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Lendvai iskolákkal ismerkedtek

Újabb állomáshoz érkezett a Youth&Spa uniós program, melyben Hévíz városa a település iskoláival együttmûködve vesz részt.

Ezúttal Lendván voltak a fiatalok Kepli József János alpolgármester vezetésével, ahol a Lendvai Népi Egyetemmel és a helyi két tanítási nyelvû általános iskolával ismerkedtek.

Az alábbiakban két diákbeszámolóját olvashatják a szlovéniai tanulmányútról.

„A lendvai egyetemen megnéztünk egy prezentációt, amit néhány helyi, az

önkormányzatnál dolgozó és avval kapcsolatban álló szakember készített. Azt mutatták be, milyen programot indítottak el néhány éve, és az hogyan fejlődött azóta. A lényege, hogy az egyetemistákat és a gimnazistákat rávegyék a munkára, és a bennük rejlő lehetőség, tehetség megtalálására. A kettő ötvözésével jött létre a program, aminek keretében a fiatalok 50, 100 vagy 200 órát dolgozhatnak egy nyár

alatt, óránként bruttó 6-10 eurós fizetésért. Igyekeznek minél sokszínûbb munkalehetőségeket biztosítani számukra. Elmondták: kezdetben nehéz volt munkára bírni a tanulókat, de miután 3-4 embert rávettek, ők bevonták a barátaikat, majd ők is a saját bartti körüket, s így egyre többen lettek. Az alapötlet nagyszerû, és Magyarországon is jó lenne megvalósítani hasonlót. Hévízen sem lenne rossz egy ilyen program. Szerintem izgalmas volt megismerni, miképp zajlik a diákmunka külföldön. Szívesen hallgatnék még ilyen előadásokat a többi helyszínen is.”

Nagy Noémi (8. osztály)

 

„Egy szlovén két tanításinyelvû középiskolában jártunk. Nagyon kedvesen fogadtak minket, és egy kisebb bemutatót is készítettek nekünk. Lehetett kérdezni is az ottani diákoktól, akik elmondták, náluk milyen egy tanítási óra. Azt is megkérdeztük, melyik nyelvet tanulják nagyobb számban, a szlovént vagy a magyart. Kiderült: három szinten tanulják mindkettőt. Utána betekintést nyerhetünk pár tanterembe és a tornatermet is meglátogattuk. Elmondták, hogy több sportban (például tollaslabda, foci és röplabda) is kiemelkedően teljesítenek.Szép és rendezett volt az épület, az egész iskola légkondicionált, s az ebédlő is modern, mint egy amerikai filmben. Jól éreztem magam, remélem lesz még ilyen program.” – Csikós Laura.