MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Megnyílt a hévízi református emlékév

Konferenciával, kiállítással és templomi koncerttel tisztelgett Hévíz a reformáció 500. évfordulója előtt.

A programok a hévízi reformációs emlékévet nyitották meg, a hévízi önkormányzat, a német evangélikus egyház és a helyi református és evangélikus közösségek együttes munkálkodásának eredményeként.

- A reformáció 500 éves évfordulója előtt tisztelgő hévízi rendezvénysorozat méltón illeszkedik kulturális programjainkba, és bizonyítja: városunkban minden felekezetet megtisztelünk s felkaroljuk törekvéseiket - mondta megnyitó beszédében Papp Gábor polgármester, a Veszprémi Református Egyházmegye gondnoka, a hévízi református gyülekezet főgondnoka.

- Büszke vagyok arra, hogy az egyházi méltóságok kiemelt rendezvényeinken mindig részt vesznek, ahogy arra is, hogy németajkú vendégeink lelki töltődéséről gondoskodni tudunk, s hogy jó kapcsolatot ápolunk a német evangélikus egyházzal.

Az emlékév megnyitóján dr. Heiderose Gärtner-Schulz, a hévízi németajkú evangélikus gyülekezet lelkipásztora is köszöntötte a vendégeket.

- Miként a reformáció megújulást jelent, úgy Hévízen is folyamatosan megújulnak az emberek a tó gyógyulást adó vizében. A mi egyházaink is ilyen forrásai kívánnak lenni az emberek lelkének. Célunk, hogy megújítsuk őket, szárnyat adjunk nekik és erőt a hétköznapokban. A tó csodát tesz és a mi szavunk is csodára képes – hangsúlyozta.

Péntekné Vizkelety Márta hévízi református lelkész a reformáció nagyjait idézte meg köszöntőjében, leszögezve: életük mindannyiunk számára példa.

- Testvérek, hálát adhatunk, mert gazdag a mi örökségünk. Olyan áldott életû prédikátoraink, hitvalló őseink vannak, mint Luther Márton, Kálvin János, Dévai Bíró Mátyás, Károli Gáspár, hogy csak néhányat említsek. Őket ugyanaz a Jézus Krisztus szólította meg, aki ma bennünk is munkálkodik. Ő a mi megváltónk, aki ma is kész segítségünkre sietni, életünket megváltani, bûneinktől megszabadítani, s nekünk örök életet adni. Ma is itt van velünk, és szent lelke által arra hív bennünket, hogy legyünk korunk bátor hitvallói, akik nem szégyellik Krisztus evangéliumát, akik tudják, hogy az ő igéje élő és ható. Jézus ma is azt akarja, hogy bizonyságtételünk által minden ember megtérjen és éljen. Bátran és örömteli szívvel léphetünk be majd az 501. évbe, hiszen dicsőséges, örömteli, áldott a múlt, élő és bizonyságtevő a jelen s reményteljes a jövő, mert Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.

A folytatásban a résztvevők a témában elmélyedő tudományos előadásokat hallhattak az 500 éves évforduló kapcsán. Délután kiállítás nyílt a Belvárosi Múzeumban, a tárlat számos reformációhoz kapcsolódó relikviát vonultat fel az 1500-as évektől napjainkig. A tárgyak elsősorban a dunántúli református egyház történetét mutatják be, ugyanakkor bepillantást engednek a reformáció indulásának időszakába, történetébe, segítenek megérteni a reformáció mindennapjait, az emberek életében betöltött szerepét. A tárlaton látható templom enteriőr segít átélni az istentiszteletek áhítatát, azt a közeget, melyben a református hitélet zajlik, de a szemlélő a református oktatás hétköznapjaiba is beleshet a kiállított tárgyak segítségével.

A kiállítást követően Lovász Irén népdalénekes Áldj meg minket Úristen címû koncertje várta az érdeklődőket a protestáns templomban.