MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Mesék Hévízről – helyi alkotásokból készül könyv

Egyedülálló kezdeményezésként, a helyi értékekre, legendákra, folklór elemekre épülő mesék készítésére hirdetett pályázatot még az elmúlt év során a hévízi Festetics György Mûvelődési Központ. A Halász Gábor igazgató ötlete alapján indított meseíró pályázat koordinálásába a Hévíz Színpad is bekapcsolódott. A munkákat a közelmúltban értékelték, mégpedig szakmai szemmel, hiszen az értékelő bizottságban pedagógus, színmûvész, költő kapott helyet.

A Keserû Tímea pedagógus, Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, a Hévíz címû kulturális folyóirat főszerkesztője, Molnár Szilárd, a Hévíz Színpad elnöke, valamint Halász Gábor, a mûvelődési központ igazgatója alkotta zsûri 12 mesét választott ki a pályamunkák közül arra, hogy azokat hamarosan könyvbe rendezve jelentesse meg.

- A mesék után, február elején illusztrációs pályázatot is írunk ki. Az alkotók a kiválasztott mesékhez, valamint a készülő könyv borítójához készíthetnek munkákat tetszőleges technikával. A beérkező alkotásokból kiválasztott legjobbak kapnak helyet a mesekönyvben – jelezte Halász Gábor.

- Fantasztikus, egyedi és különleges ötletnek találom a meseíró és –illusztráló pályázatot – így Szálinger Balázs. – Különleges, mert amellett, hogy nagy dolognak tartjuk mindannyian, hogy ebben az országban egy ilyen csodálatos tó létezik, még nagyobb dolog, hogy születnek ma a tóhoz, valamint a városhoz köthető kis mesék, történetek, s a jövőben a város ezt is fel tudja mutatni, értékeihez ezt is hozzá tudja tenni.

Szálinger Balázs elmondta: a beérkezett alkotásokat részben fiatalok, részben felnőttek készítették, a mesékben Hévíz mellett a környező települések is megjelennek. Több történet a tó keletkezésével, mitológiájával foglalkozik, némelyik mesében a tó mint adottság (a gyógyulás helyszíne) jelenik meg, s akadtak, akik saját mitológiát is teremtettek egyedi szövésû meséjükkel, többek között a tó tündéreiről szóló történetet véve alapul.

- Biztosan sokan fognak majd a fejükhöz kapni, „hogy ez nekünk miért nem jutott eszünkbe” felkiáltással, amikor a könyv megjelenik – mondta Szálinger Balázs.

A kiválasztott 12 mese: Az első séta, Tûz és füst, A hévízi tó tündére, A világ közepe, A tündérrózsa, A tündérrózsák tava, A titok, az Irmuska, az Isten Veled, Ali Koppány bég, a Tündérrózsa, aVarázs Peti és a Ha hideg a víz, fázunk címû, a majdani illusztrációkkal Hévíz várossá válásának 20. évfordulójára, a város napi ünnepségre jelenik meg.