MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Robbanóanyag-kereső kutyák a reptéren

Miként lehet a kutyákat a leghatékonyabban bevonni a robbanószerkezetek felderítésébe,– erre keresi a választ a Power Shield Kft., mely kiemelt fontosságú létesítmények biztonsági védelmével foglalkozik.

A cég egy nemrég elnyert és a Hévíz-Balaton Airporton levezényelt projekt segítségével azt kívánja bebizonyítani, hogy a biztonságtechnika területén a robbanószerkezetek felderítésében a kutyák jól és hatékonyan alkalmazhatók, így a jövőben nagyobb figyelmet érdemes fordítani kiképzésükre.

A projekt kapcsán a munkatársak a Hévíz-Balaton Aiport cargo állomásán bemutatót is tartottak a szaksajtó és a helyi média képviselői előtt munkájukról, módszereikről és beszéltek az elérni kívánt célokról.

Chikán-Sonne Zoltán tûzszerész elmondta: a légi közlekedés védelmében különböző védelmi berendezéseket alkalmaznak, melyek között az egyik lehetőség a robbanószerkezet kereső kutyák alkalmazása. A kutyák bevetése rendkívül népszerû, mivel egyedül ők képesek a levegőből mintát venni és azt értékelni, ráadásul villámgyorsan, éppen ezért nem kérdőjelezhető meg a hatékonyságuk. A cég már rendelkezik tapasztalatokkal a kutyák képzését illetően, a projekt keretében azonban ezek továbbfejlesztését célozták meg. Arra keresik a választ, hogy a kutyák mennyire hatékonyan képesek megtalálni a robbanóanyagokat a különböző időjárási, hőmérsékleti és egyéb körülmények között. Miután pedig az uniós végrehajtási rendeletek változása következtében mind nagyobb hangsúlyt kap a másodlagos eljárás is a biztonsági intézkedések sorában, még nagyobb figyelem fordul a kutyák alkalmazása felé.

A kutatásfejlesztés során többek között arra is választ keresnek, milyen mennyiségû robbanószert lehet felderíttetni a kereső kutyákkal, hol és hogyan tudják ők azokat megtalálni. Nem mindegy például, hogy egy vagy három gramm TNT-t keres a kutya – magyarázta a tûzszerész -, ugyanis a nagyobb mennyiség keresése más felkészítést kíván.

A másfél éves projekt során a kutyákat a Hévíz-Balaton Airporton „élesben” is bevetik, azaz ellenőrzéseket hajtanak végre a reptéren, a cég fejlesztési eredményeit pedig az unió egész területén alkalmazhatják a jövőben.

  • Sajnálatos módon erős terror fenyegetettségben él Európa, ezért valamennyiünk számára elsődleges szempont a biztonság, igaz ez az utakon, az intézményekben, a reptereken egyaránt. A magam részéről örülök annak a lehetőségnek, hogy a képzés és a fejlesztés a Hévíz-Balaton Airporton zajlik, hiszen egyrészt felhívja a figyelmet arra, hogy Hévíz repülőterének lehetőségei számos szempontból kihasználhatóak, másrészt a Hévíz-Balaton Airport biztonsági lehetőségei tovább nőnek – fogalmazott Papp Gábor, Hévíz polgármestere.