MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szállásadók figyelmébe
A harmadik országbeli állampolgárok szálláshelyének bejelentési kötelezettségével kapcsolatos jogszabályi előírásokról tájékoztatót adott ki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága. A részleteket az alábbiakban olvashatják!

Tisztelt Szállásadó!

Az alábbiakban tájékoztatom a harmadik országbeli állampolgár szálláshelyének bejelentési kötelezettségével kapcsolatos jogszabályi előírásokról.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény 73.§ (2) bekezdése szerint a kereskedelmi szálláshelyen vagy jogi személy által fenntartott egyéb szálláshelyen megszálló harmadik országbeli állampolgár meghatározott adatairól (név, születési hely, idő, anyja neve, állampolgársága, neme) a szállásadó a magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosításáról szóló 110/1997. (VI. 25) Kormányrendelet 4. számú melléklete szerinti nyilvántartást (vendégkönyvet) vezet.

A fenti törvény végrehajtásáról szóló 114/2007. (V. 24.) Kormányrendelet 153-154. §-a kimondja, hogy a vendégkönyv a kereskedelmi szálláshelyeken (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, turistaszálló, ifjúsági szálló), magánszálláshelyeken (fizető-vendéglátó szálláshely, falusi szálláshely) és a nem üzleti célú, szabadidős szálláshelyeken (a továbbiakban együtt: vendégkönyv vezetésére köteles szálláshely) manuális módszerrel (könyv formájában) vagy számítógéppel egyaránt vezethető. A nyilvántartás vezetésének módját a kereskedelmi szálláshely üzemeltetője határozza meg, azzal a kitétellel, hogy a harmadik országbeli állampolgárok adatait külön vendégkönyvben kell vezetni.
A vendégkönyvek beszerzéséről, a nyilvántartás folyamatos vezetéséről, illetőleg a vendégkönyvnek a szálláshely szerint illetékes regionális igazgatóság részére a tárgyévet követő március 31-ig történő leadásáról a vendégkönyv vezetésére köteles szálláshely üzemeltetője köteles gondoskodni.

Aki ezen kötelezettségének nem tesz eleget, elköveti az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Kormányrendelet 30.§-ában meghatározott Külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértést – aki a külföldiek bejelentésére, jelentkezésére vagy az ország területén tartózkodására vonatkozó szabályokat megszegi –, ami miatt a Rendőrség a szabálysértési eljárás keretei között százezer forintig terjedő pénzbírságot, illetve a törvényben meghatározott esetekben helyszíni bírságot szabhat ki.

Különleges eset az, amikor a szálláshely-bejelentési kötelezettség alá tartozó harmadik országbeli állampolgár átmeneti szálláshelye (átmeneti szálláshely: amelyről a tartózkodási vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár átmeneti távollét után a bejelentett szálláshelyére visszatér) vendégkönyv vezetésére köteles szálláshely, ebben az esetben azt a vendégkönyvben rögzíteni kell, és abban fel kell tüntetni a harmadik országbeli állampolgár bejelentett szálláshelyét is.

A fentiekben részletezett bejelentési kötelezettségét teljesítheti ügyfélfogadási időben személyesen, vagy postai úton, papír alapon, vagy elektronikus formában (általános formátumokban - .txt, .doc, .xls, stb.).

Ügyfélfogadási időnk:

• Hétfő: 08.00–15.00
• Szerda: 08.00-15.00
• Csütörtök: 08.00–16.00

Címünk:
• 8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 42-44. IV. emelet, Telefon.: 92/346-208 Fax.:92/346-209
• 8901 Zalaegerszeg, Pf.: 39

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság
Zalaegerszegi Ügyfélszolgálati Iroda

(Forrás: HÉVÍZI TV)