MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Testületi ülés összefoglalója

Évek óta gyûjti folyamatosan a hévízi TDM egyesület a városba érkező vendégek nemzetiségi összetételét.

Az adatokból egyértelmûen kiderül, hogy a vendégkörben nemzetiségi átrétegződés következett be. A turisztikai adatokat, tapasztalatokat az egyesület által a képviselő-testület elé terjesztett beszámolóból a képviselők is megismerhették.

A legutóbbi soros ülésen külön napirend keretében foglalkozott ezzel a városvezetés.

A beszámolóból kiderül, hogy a német nyelvterületekről érkező vendégek száma kismértékû, de folyamatos csökkenést mutat, melyet egészen a tavalyi évig az orosz területekről érkező vendégek „pótoltak”, az ottani politikai problémák miatt azonban tavaly például az ő létszámukban is csökkenést tapasztalhattunk. Éppen a méréseknek, illetve az azokhoz rugalmasan igazodó marketing lépéseknek köszönhetően azonban az elmúlt évben is egymillió fölötti, egészen pontosan 1.031.698 vendégéjszakát regisztrálhatott a város a befizetett idegenforgalmi adó alapján. Ez 40.070 éjszakával kevesebb a 2014. évben mért adatoknál, tehát összességében 3,74%-os visszaesést lehetett tapasztalni, ez hazai összehasonlításokban az átlagosnál jóval kevesebb.

A kereskedelmi szálláshelyi adatokat kiegészíti a magánszálláshelyek 99.704 vendégéjszakás forgalma, ami 2015-ben is nőtt, az előző évhez képest 29%-kal. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma 6%-ot csökkent, mindemellett a vendégek száma főre levetítve emelkedett 4,5%-ot.

A legnagyobb volumenû növekedés a belföldi piacnál tapasztalható. Összesen 354.362 belföldi vendégéj volt 2015-ben Hévízen, ami 10%-os növekedést jelentett. 103.339 vendég érkezett belföldről, átvéve ezzel újra a vezetést a külföldiekhez viszonyítva.

Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás az orosz vendégéjszakák 35%-os csökkenése volt. 11,2% - os növekedést ért el a város a cseh vendégéjszakákban, 114%-os emelkedést Lengyelországból és 34%-os javulást Szlovákiából. Mindezekkel együtt az összesített vendégéjszakák 38,4%-át teszik ki a magyarok, 30,7% - át a német nyelvû vendégek, és 17,1%-át az oroszok. A fennmaradó 13,8%-on 41 ország vendégei osztoznak.

A testület a beszámolót és annak adatait tudomásul vette, egy későbbi napirend keretében pedig, tekintettel a lengyel adatok figyelemre méltó emelkedésére, úgy döntött, hogy Puskás Alexandra személyében lengyelországi nagykövetet nevez ki, így a város és egyes lengyel utazási irodák, települések közötti közvetlen kapcsolattartást biztosítanak.

Beszámolót hallgattak meg a Hotel Aquamarin elmúlt évi tevékenységéről. Kiemelték: a szálloda megfelelő módon hozza az elvárt eredményeket, sőt folyamatos felújításokat végeznek az épületen. Utóbbiak biztosítása érdekében az önkormányzat mint tulajdonos továbbra sem veszi ki a szállodánál keletkezett hasznot, abból újabb tatarozásokat tud így végrehajtani a szállodavezetés.

Ez évben is közösen látja el Hévíz, Alsópáhok és Felsőpáhok önkormányzata a gyepmesteri tevékenységet, a szerződés április elsejétől él és határozatlan idejû. 

Az önkormányzat az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-vel konzorciumban valósítja meg az új buszpályaudvar építését, előkészítési feladatait – erről is hoztak határozatot az ülésen. A buszpályaudvar a város Alsópáhok felőli részén, a Sparral szemben kap helyet, a jobb elhelyezkedés miatt olyan, főként Budapestről, illetve oda közlekedő járatok is be tudnak majd jönni Hévízre, melyek eddig elkerülték a települést.

A képviselő-testület elrendelte az MLSZ Országos Pályaépítési Programjának X. üteme keretében 1 db nagyméretû 68x105 (72x111m) élőfüves labdarúgó pálya, valamint 1 db mûfüves 40x60 (44x64 m) méretû félpálya építésére vonatkozó pályázat beadását 192 924 684 forint összköltségvetéssel, melynek 30 %-át, azaz 57 877 405 forintot Hévíz a „nagyprojekt alap önrész tartalék” terhére biztosítja. A létesítmények a Hosszúföldeken kapnának helyet.

Részt vesz a város a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közlekedéstudományi Intézet és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara közremûködésével kiírt „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért” címû pályázaton. A részvételnek anyagi vonzata nincs, az itt elnyerhető cím a város számára rangot jelenthet és egyéb pályázatokon való kedvezőbb részvételt.

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Zala Kétkeréken - Kerékpárút-fejlesztés Keszthely, Hévíz és Hahót településeken címû pályázaton is részt vesz Cserszegtomajjal és a megyei önkormányzattal konzorciumban. A pályázat segítségével Hévíz a város és  és Dobogómajor közötti kerékpárutat építené meg.

Megújulhat a Fortuna utca és a Dombföldi sétány, melynek felújítására közbeszerzési eljárás keretében a legjobb ajánlatot adó STRABAG-ot választották ki; a felújítás több mint 60 millió forint lesz. A Kisfaludy utca, Árpád utca, Sugár utca felújítás kivitelezésére indított közbeszerzési eljárás során pedig a Fitotron-System Kft. nyerte el a kivitelezés lehetőségét, a munkák közel 50 millió forintba kerülnek.

A mûvelődési központ ez évre tervezett programjairól és azok várható költségeiről is ismert meg beszámolót a testület. Összességében elmondható – állapította meg az előterjesztés-, hogy a rendezvények megvalósítását továbbra is igyekszik takarékosan megoldani az intézmény. A 2015-ös esztendőben jelentős megtakarítást sikerült elérni, s a bevételek is rendkívül kedvezően alakultak, hiszen több mint 10 millió forint többletbevételt ért el az intézmény. Az éves bevételek 2013-óta több mint 14 millió forinttal nőttek.

A Muzeális Gyûjtemény 2015-ben több mint 80.000 látogatót fogadott. A Fontana Filmszínház a 2012-es esztendőhöz képest több mint 60%-al növelte meg a nézőszámát, míg bevételei ezen idő alatt kétszeresénél is jobban növekedtek. A 2015-ös évben több mint 45.000 néző váltott jegyet a moziba, s a bevételek meghaladták a 442 ezer forintot. Ez a nézőszám egy vidéki nagyváros plaza mozi nagytermének (befogadóképesség 200 fő) megfelelő nézettség.

A beszámoló során elhangzott: a fesztiválstruktúra a 2016-os esztendőben némileg módosul. Elmarad a Szezonnyitó rendezvény, helyette azonban Egregyen Flavius Tavaszköszöntő családi fesztivált rendeznek, bemutatva egyben a helyszínt és a szezonra tervezett programokat is. A három kiemelt fesztivál ez évben is a Boldog Békeidők Hévíze, az Angyalok és Csavargók Hétvégéje és a Hévízi Borünnep lesz, s a Helyi Értéktár Bizottság idén is megrendezi a Hungarikumok Napját.

Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat és a Happy Dixieland Band Baráti Kör Egyesület együttmûködését jóváhagyják, ez évben az önkormányzat 800 ezer forint keretében vállalt támogatást. 

Az ülésen több beszámolót, így a polgármesteri hivatalét, a Teréz Anya Szociális Integrált Intézményét, a Gazdasági és Mûszaki Ellátó Szervezetét, a Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvodáét, valamint  a Hévíz-Balaton Airport idei évre vonatkozó üzleti tervét is tárgyalta és elfogadta a testület. Utóbbi kapcsán elhangzott: a nemzetközi események erősen befolyásolhatják az eredményeket, a jelenlegi adatok szerint azonban például Törökországba a tavalyi 11-hez képest 16 gép indítását tervezi az érintett utazási iroda, és lehetőség mutatkozik új járat indítására is, erről azonban még folynak a tárgyalások.