MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Tündérrózsa - az idei év legjelentősebb Hévízi tárlata

„Tavak titkos kertje” – hirdeti a város bejáratához kifeszített molinó Hévíz kapujában. A cím, amely akár a fürdővárosra is ráillene, ezúttal egy nagyszabású kiállításra invitál, amely a Festetics György Mûvelődési Központ Muzeális Gyûjteményének idei évi vállalkozása.

A kiállítás, Hévíz egyik legjellemzőbb szimbóluma, a tavirózsa, azaz a lótusz témája köré épül fel, amellyel a mûvészetek több korban is szívesen foglalkoztak.

  • A lótusz, egy éteri, isteni hatalomhoz kapcsolódó szimbólum, amely már Krisztus előtt a 13. században is megihlette az alkotókat. – utalt a keddi ünnepélyes megnyitón a legrégebbi kiállított alkotásra Hermann Katalin, az intézmény megbízott igazgatója.

Mint elmondta, a kiállított tárgyak egy része az Iparmûvészeti Múzeumtól, a Szépmûvészeti Múzeumtól, és a szegedi Móra Ferenc múzeumtól érkeztek kölcsönbe, de a kiállításhoz több tárgyat adott a hévízi önkormányzat, valamint a helyi Hungaléria is. Az egyiptomi korból származó alkotások mellett több szecessziós mûtárgy is bemutatásra kerül, mint például a Zsolnay porcelánok, francia üveg-és bútormûvészek alkotásai.

A kiállítást Papp Gábor, Hévíz város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a lótuszkiállítás az intézmény harmadik nagyszabású tárlata, amely ezúttal egy olyan témát dolgozott fel, amely a város számára nagyon fontos.

  • Két évvel ezelőtt a herendi kiállítással indult ez a programsorozat, tavaly pedig a nagy sikerû Munkácsi tárlat hozott több, mint 6000 látogatót Hévíz kicsi, de egyre elismertebb múzeumába. – fogalmaz a polgármester. – A tündérrózsa, pedig városunk, és a gyógytó egyik legvonzóbb jelképe, amely téma még nem került feldolgozásra ilyen módon. Büszke vagyok arra, hogy intézményünk jó kapcsolatainak köszönhetően ilyen színes, egyedi tárlatot tudott létrehozni, köszönöm valamennyi együttmûködő partnernek!

A „Tavak titkos kertje” kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a hévízi Muzeális Gyûjtemény kiállítóterében.