Hírek, Aktualitások

« vissza a rovat híreihez

Uniós szabadságjogokról vitáznak Hévízen

2017. augusztus 17.

Több ország bevonásával uniós szabadságjogokról vitáznak augusztus 21-én Hévízen.
  • Magyarország uniós csatlakozása óta Hévíz számos európai együttműködésben vett részt; a városvezetés kiemelt célkitűzése a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, hiszen ezekkel a projektekkel lehetőség nyílik a partnerek közötti tapasztalatcserére, jó gyakorlatok megosztására és különböző kérdések megvitatására, például az EU jelenlegi kihívásairól.

Az Európa a Polgárokért Program – Városok Hálózatai keretében megvalósuló Vita az Európai Unió négy szabadságának jövőjéről – EU3doms projekt is ezek közé tartozik. Ennek fő célkitűzése egy vitasorozat indítása Európa jövőjéről, különös tekintettel az Európai Unió négy szabadságára – mindezekről Papp Gábor polgármester beszélt azon a sajtótájékoztatón, melyet az említett projekt jövő hétfői, hévízi állomása kapcsán tartott ma a Városházán.

Az egy éves projekt során kiemelt cél a polgárok véleményének megismerése és összegyűjtése online kérdőívek és találkozók segítségével. Minden egyes találkozó kimeneteként politikai ajánlások fogalmazódnak meg a polgárok részvételével. Az ajánlások összegzéséből egy kiadvány készül, amelynek bemutatására a szakértők, illetve nemzeti és uniós döntéshozók részvételével egybekötött záró konferencián kerül sor.

Belgrád, Csíkszereda és Nis után most Hévíz lesz a következő állomása az „Uniós Szabadságok Napja” elnevezésű rendezvénysorozatnak. Az augusztus 21-i program rendhagyó módon közös reggelivel kezdődik, a város polgármestere várja a rendezvény résztvevőit a Rózsakert étteremben kötetlen beszélgetésre, melyhez bárki csatlakozhat, mivel a program nyilvános. A rendezvény szakmai programján a Városházán az érdeklődők többek között egy mini konferencia keretében az Európai Unió négy szabadságának jövőjéről hallgathatnak meg előadásokat, melyen kiemelt téma a befektetés vonzás és a helyi vállalkozók támogatása. Uniós szabadságok a gyakorlatban címmel diákok, tanárok, kutatók, építészek és vállalkozók osztják meg sikertörténeteiket arról, hogyan használták ki a négy szabadság adta előnyöket és éltek az EU fiataloknak szóló lehetőségeivel. A szakmai programmal párhuzamosan az általános- és középiskolások játékos, interaktív foglalkozás keretében bővíthetik uniós ismereteiket, fejleszthetik vitakultúrájukat. A konferencia mellett a Városházán kerül sor a „Mit jelentenek Neked az EU szabadságai?” című fotó-, montázs- és fotómanipuláció verseny helyi nyerteseinek díjazására és megnyílik a partner városok legjobb műveiből összeállított vándorkiállítás. A délutáni program keretében sör- és borkóstolóval készülnek a partnerországok a Deák téren, ahol a kulináris élvezetek mellett az érdeklődők játékos feladatok, kvíz segítségével mélyíthetik ismereteiket az Európai Unióról a tematikus EU-standnál.

Címkék:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe: