MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

VÁLASZTÁSI TUDNIVALÓK - 2014. április 6.

Tisztelt Választópolgárok! Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat olvashatják a 2014. április 6-i választással kapcsolatban.

1. Szavazni 06.00-tól 19.00 óráig lehet.

2. A szavazóhelyiségek változatlan helyszíneken érhetők el: az 1-es, 3-as, 5-ös szavazókör az lllyés Gyula Általános Iskola épületében lesz, ami megközelíthető az első, Kossuth utcai bejáraton, valamint egy akadálymentesített bejáraton a Széchenyi utcából, az udvar felől.

A 2-es szavazókör helyisége az óvoda a Sugár utcai épületében van.

A 4-es szavazókör helyisége az óvoda egregyi épületében van.

3. Nagyon fontos, hogy a választópolgár hozza magával érvényes okmányait, amelyekkel a lakcímét és a személyi azonosságát igazolja, mert ennek hiányában nem szavazhat, a szavazástól visszautasításra kerül. Azonban az okmányok bemutatását követően élhet szavazati jogával.

4. A bizottságok kettő szavazólapot fognak átadni: egy egyéni választókerületi szavazólapot, valamint pártlistás szavazólapot. Aki nemzetiségi választópolgár az a pártlista helyett a saját nemzetiségének a listás szavazólapját veheti át. Az a választópolgár, aki átjelentkezéssel jön Hévízre szavazni, az a lakóhelye szerinti választókerület egyéni választókerületi szavazólapját és pártlistás szavazólapot, vagy helyette nemzetiségi listás szavazólapot fog kapni. Van különleges szabály arra, hogy ki kap egy szavazólapot: aki levélben szavazott és azt követően létesített Magyarországi lakóhelyet.

 

5. A szavazás menete: a választópolgár megérkezése után igazolja magát, ezt követően a bizottság őt a névjegyzék alapján beazonosítja, a választópolgár köteles aláírni a névjegyzéket – ez a szavazólap átvételét igazolja – ezt követően kapja meg a jelenlétében lebélyegzett szavazólapokat és a borítékot. Aki nem írja alá a névjegyzéket, azt a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani és ez azt jelenti, hogy ő nem szavazhat. A boríték használata ajánlott, de nem kötelező, kivéve, aki átjelentkezéssel szavaz, mert ő köteles a zöldszínû borítékot lezárni, egyébként szavazata érvénytelen lesz.

 

6. A választópolgár segítőt vehet igénybe a szavazófülkében, vagy a bizottság két tagjának segítségét kérheti. Az érvényes szavazathoz egy jelöltet, vagy egy listát lehet megjelölni két egymást metsző vonallal a szavazófülkében elhelyezett tollal.

 

7. A szavazófülke (mobil szavazópult) használta ajánlott, erre a bizottság is felhívja figyelmet, de nem kötelező. A szavazólapokat tartalmazó borítékot a kihelyezett lezárt és hitelesített urnába kell elhelyezni. Az urnát csak a szavazás 19 órai zárását követően nyitja fel a bizottság.

 

8. A szavazóhelyiségben csak a szavazáshoz szükséges ideig lehet tartózkodni.

 

9. Mozgóurnát az kérhet, aki egészségi állapota, vagy fogyatékossága miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben. A kérelmet április 4-én pénteken 16 óráig a helyi választási irodához, szombaton online módon ügyfélkapun keresztül, vagy a www.valasztas.hu oldalon keresztül lehet benyújtani, a szavazás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz lehet nyújtani. Amennyiben a kérelmet nem az igénylő írta alá közokiratba vagy teljes bizonyító erejû magánokiratba foglalt meghatalmazás is szükséges. Akit a bizottság a mozgóurnás névjegyzékbe fel vett az csak mozgóurnába szavazhat, onnan le nem iratkozhat.

10. Kampánycsend megsértési ügyekkel az Országgyûlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság Keszthely foglalkozik.

 

 

Hévíz Helyi Választási Iroda