MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Fiatalok a városokért

Hévíz városa is részt vesz az Erasmus+ Fiatalok és döntéshozók találkozása a fiatalokat érintő témákban nemzetközi projektben, melynek alapvető célja, hogy elősegítse a döntéshozók és fiatal felnőttek együttmûködését a városok fejlesztésének érdekében.

A csatlakozásról a közelmúltban döntött a város képviselő-testülete, a projektben

(„Transforming your city” ) hazai részről Hévíz város önkormányzata vesz részt. Az együttmûködő partnerek valamennyien települési  önkormányzatok,  a további együttmûködők: Soria Városi Tanács – Spanyolország, Gyulafehérvár Városi Tanács – Románia, Torres Vedras Városi Tanács – Portugália, Agency of Urban Planning and Development of the Region around Saint-Omer – Franciaország.

A projektben részt vevő fiatalok nem csupán egymást és a másik országát ismerik meg, hanem a helyi politikákat érintő területekkel is foglalkoznak, ide értve a kultúra, a mûvészet, a politikai véleménynyilvánítás kérdésköreit. Azt járják körül, hogy a fiatalok milyen módon tehetnek városaikért, azok modernizációjáért, fejlesztéséért. Ehhez a színteret a partnereknél megrendezésre kerülő nemzetközi workshopok adják,  ezek során tudnak a diákok tapasztalatot cserélni, ötletelni és közösen projekteket kidolgozni.

A hévízi workshopra március 1–2-án kerül sor. A workshop hévízi témája a Sport és Tavirózsa utcánál megkezdett sport fejlesztések folytatása lehetőségeinek körüljárása volt.

  • Érdekes volt számomra, hogy a hozzánk érkező fiatalok kivétel nélkül több generációs találkozó helyéül képzelik el a területet, ahol a legkisebbektől a nyugdíjas korúig mindenki talál magának kikapcsolódási lehetőséget. Ami még figyelemre méltóbb volt számomra az az, hogy a fiatalok lényegesnek tartották, hogy úgy kell kialakítani a tereket, hogy az egyes generációk képviselői valóságosan is át tudjanak járni egymáshoz, tehát nem az elszeparáltság, hanem épp ellenkezőleg: egymás megközelítése, az egymással való kapcsolódás lehetősége volt számukra fontos – mutatott rá a workshopot követő sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester.

Mint mondta: városvezetőként fontosnak tartja a fiatalabb generációk bevonását a város jövőjének, lehetőségeinek tervezésébe, volt már példa arra, hogy fiatal építészeket kértek fel arra, hogy a városkép kialakításában, a jövő Hévízének tervezésében mûködjenek közre.

  • A tapasztalatok nagyon jók, hiszen ők friss szemmel, kicsit kívülről, talán kicsit más elképzelésekkel is közelítenek a lakóhelyük jövőképének megrajzolásához, de azt gondolom, hogy épp ez a fontos. Szeretném, szeretnénk, ha fiataljaink itt maradnának, ehhez pedig az is kell, hogy olyan városban éljenek, ami számukra is szerethető.

Kepli József János alpolgármester arról szólt, hogy a munka mellett a fiataloknak volt lehetősége itt tartózkodásuk során megismerkedni magával a várossal, a magyar kultúrával és gasztronómiával is.

  • Mindezekben a Bibó-gimnázium néptáncos diákjai, illetve Miklós Beatrix,  a Kis Helikon vezetője volt segítségünkre, akik az egregyi múzeumban magyaros ételekkel és táncházzal is várták a fiatalokat – mondta.

Papp Gábor mindezek mellett elmondta: Hévíz részéről a pályázatban a Bibó-gimnázium diákja, Horváth Balázs vesz részt, akit pályázati felhívás keretében, öt pályázó közül választott ki a város vezetése, a diákok által angol nyelven beadott motivációs levelek figyelembe vételével. A fiatalember vesz részt az egyes országokban rendezett workshopokon is, s ahogy ő fogalmazott: ezt nagy örömmel teszi, hiszen izgalmas témát jelent számára az egyes települések által adott fejlesztési feladatok megoldása, s egyben kihívás is mind a kapcsolatteremtés, mind a nyelvi megfelelések tekintetében a projekt adta lehetőség.