MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Római kori romkert

Római kori romkert

Hévíz Város Önkormányzata 2010 májusában pályázatot nyújtott be a hévízi római kori romok zöldfelületi rehabilitációjára és turisztikai vonzerejének növelésére a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. Az pályázati eljárás keretében az Irányító Hatóság a pályázatot támogatta és 58.087.318 Ft összegû támogatásban részesítette. A támogatási szerződés 2010. november 5-én ünnepélyes keretek között aláírásra került.

Hévíz egregyi városrészén a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az I. század első felétől az V. század elejéig lakott volt. A számos épületből álló villagazdaság vagy település feltárt és bemutatandó épületét a hosszú használat során többször átépítették.

A beruházás indoka a település turisztikai vonzerejének növelése, új turisztikai attrakció létrehozása és a méltatlan helyzetbe került római kert új funkcióval való megtöltése, rehabilitációja. A projekt arra irányul, hogy a fejlesztési elképzeléseknek megfelelően Hévíz város turisztikai kínálata bővüljön, amely bővülés azon felül, hogy új attrakciót kíván, új célcsoportokat, korosztályokat szólít meg.

A projekt komplex mivolta abban nyilvánul meg, hogy nem csupán építési beruházás, eszközbeszerzés szolgálja a kitûzött célok elérését, hanem a mûködtetés során szervezett akciók, rendezvények biztosítják a turisztikai létszám növekedését.

Több szolgáltatás is várja az idelátogatókat a nyári hónapokban, így kerékpártúrák, történelmi séták, bortúrák, római korokat idéző pódium előadások és családi napok.

Térkővel burkolt sétány öleli körbe a romokat, az újonnan kialakított tér közepén egy új köztéri mûalkotás, Orr Lajos mûvész szobra került felállításra.

Kialakításra került játszótér, szabadtéri színpad; fedett kerékpártároló, kerékpártámaszok és többnyelvû információs táblák kerültek elhelyezésre, továbbá egy mozgáskorlátozottak számára is biztosított köztéri illemhely. A telepített tájékoztató táblák megvilágítása napkollektorok segítségével, természetes energiatermelés útján van biztosítva.

A római villa természetben Hévízen, az Attila utca végén található. Megközelítése a Hévíz, Zrínyi Miklós utcai Jézus Szíve Templom melletti útról lehetséges. A fejlesztés során kiépített romkert környezet rendezvényeivel, hangulatával, épített környezetével minden korosztály számára biztosítja a kiemelkedő szórakozás lehetőségét.

A családbarát szellemben tervezett környezet a legifjabb korosztály érdekeit is szem előtt tartja. A közlekedés mozgáskorlátozott látogatók számára is biztosítva van.  Parkolási lehetőség az északon, a bejárat felől adott. Kerékpárral érkezők az északi és déli érkezési pontokon is el tudják helyezni kerékpárjaikat.

Igényelt támogatás: 60.860.325

Támogatási intenzitás: 84,96%

Saját forrás: 10.777.558

 

 

 

 

Cimkék

romai kori romkert